Numar record de focare de gripa aviara in Norvegia si Finlanda

Facebook
Twitter

Un numar record de focare de gripa aviara este inregistrat in Norvegia si Finlanda, focare care au ucis mii de pescarusi si alte pasari. Calatoriile in anumite zone au fost restrictionate, iar efectivele de animale sunt puse in pericol, noteaza Reuters.

Gripa aviara a circulat in intreaga Europa in ultimii ani, ducand in lunile mai si iunie la sacrificarea a milioane de pasari numai la fermele din Franta si afectand aprovizionarea cu oua si carne de pasare.

Oficialii din orasul Vadso, amplasat in provincia Finnmark din nordul Norvegiei, au informat ca au colectat peste 10.000 de pasari moarte in zona iar Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Norvegia a impus joi o interdictie de calatorie in trei rezervatii naturale.

Citeste si: 4 provocari majore pentru cultivatorii de orz – ce solutii ai la indemana pentru un randament bun

„Focarele pe care le-am identificat anul acesta in diferite parti din Finnmark sunt mult mai grave decat ceea ce am vazut in trecut in Norvegia”, a declarat Ole-Herman Tronerud, veterinarul sef din cadrul Autoritatii pentru Siguranta Alimentelor din Norvegia.

Virusul de tip H5N1 s-a raspandit mai multi ani in randul pasarilor domestice si salbatice insa la nivel global au fost descoperite si cazuri sporadice de infectie in randul unor mamifere precum pisici, nurci si vidre.

Tara vecina Finlanda a anuntat si ea ca pasarile salbatice au fost puternic afectate adaugand ca acum tulpina de virus H5N1 a fost descoperita si in randul a 20 de crescatorii de animale cu blana, in crestere fata de 12 crescatorii in urma cu o saptamana.

„Patogenul a fost confirmat ca o varianta care circula in special in randul pescarusilor”, a informat Ministerul pentru afaceri sociale si sanatate din Finlanda intr-un comunicat publicat miercuri.

Trei agentii din cadrul ONU au avertizat luna aceasta ca focarele de gripa aviara descoperite la nivel mondial au dat nastere la ingrijorari ca virusul gripei aviare ar putea sa se adapteze pentru a infecta mai usor oameni, si au indemnat tarile sa isi extinda supravegherea si sa imbunatateasca igiena la femele de pasari.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a spus ca riscul pentru oameni de pe urma H5N1 ramane unul scazut dar a avertizat ca informatiile referitoare la infectii in randul mamiferelor trebuie monitorizate cu atentie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE