Noi reguli privind impozitarea cooperativelor

Facebook
Twitter

In Monitorul Oficial din 01.11.2021 a fost publicat OMFP nr. 1157/2021 privind impozitarea cooperativelor .

Acesta adopta procedura efectiva la scutirea impozitului pe profit si procedura prin care membrii cooperatori beneficiaza la scutirea la impozitul pe teren si pe cladire pentru productia valorificati prin cooperativa.

In prezent, cooperativele agricole sunt reglementate de Legea nr. 566/2004 privind cooperatia agricola. Potrivit art. 76 din aceasta lege, cooperativele agricole au calitate de platitoare de impozit pe profit si beneficiaza la scutirea impozitului pe profit pentru o perioada de 5 ani.

Impozitarea cooperativelor: cine este scutit de taxe?

Cooperativele agricole care produc si comercializeaza material genetic sau au activitate de crestere si de reproductie beneficiaza de scutirea la plata impozitului pe profit indiferent de nivelul veniturilor pentru o perioada de 5 ani.

Pentru celelalte cooperative agricole se acorda scutirea la impozitul pe profit pentru 5 ani cu conditia sa nu depaseasca o cifra de afaceri neta de 10.000.000 euro.

Membrii cooperatori ce valorifica productia obtinuta catre cooperativa agricola beneficiaza de scutirea la impozitul datorat bugetului local pentru cladirile si terenurile utilizate pentru productia valorificata.

„Mai exista si alte facilitati fiscale acordate fie cooperativei agricole, fie membrilor cooperatori sau microintreprinderilor ce valorifica productia agricola prin intermediul unei cooperative. Actul normativ analizat astazi introduce procedura fiscala pentru aplicarea acestor facilitati”, a precizat consultantul fiscal Adrian Benta.

Impozitarea cooperativelor: formulare care trebuie completate

Cooperativele agricole evidentiaza scutirea la impozitul pe profit in declaratia trimestriala privind impozitul la bugetul de stat – Formular 100 si prin declaratia anuala privind impozitul pe profit – Formular 101.

Actul normativ defineste sintagma „primii 5 ani” ca fiind o perioada de 5 ani consecutivi pentru cooperativele nou infiintate.

Pentru cooperativele deja existente sintagma „o perioada de 5 ani” inseamna 5 ani consecutivi incepand cu anul cand se aplica pentru prima data scutirea la impozitul pe profit.

Foarte important: cooperativele ce intentioneaza sa beneficieze de scutirea la impozitul pe profit au obligatia sa depuna o „instiintare” privind aplicarea scutirii sau incetarea scutirii la plata impozitului pe profit. Modelul este tipizat si adoptat prin prezentul ordin.

Termenul de depunere al instiintarii este:

  1. Data de 31 martie inclusiv pentru anul in care se doreste aplicarea scutirii la impozitul pe profit pentru cooperativele agricole existente;
  2. In 90 de zile de la inregistrarea la Registrul Comertului pentru primul an la cooperativele nou infiintate, iar ulterior pana pe data de 31 martie al fiecarui an.

Actul normativ nu are vreo procedura tranzitorie pentru acele cooperative ce beneficiaza de scutirea la impozitul pe profit in anul 2021 si nici nu se prevede vreo instiintare pentru aceasta situatie.

Actul normativ analizat aduce si procedura justificativa privind scutirea la impozitul pe teren si pe cladiri pentru membrii cooperatori, cat si pentru cooperativa agricola.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE