Ministerul Agriculturii a publicat recent un proiect de Ordin prin care realizeaza o serie de modificari legislative asupra zonelor de interes ecologic.
Potrivit documentului, zonele de interes ecologic care sunt eligibile la plata in cadrul schemei de plata unice pe suprafata sunt urmatoarele:
a) terasele;
b) elemente de peisaj: arbori izolati, arbori in aliniament in cazul in care latimea sirului de arbori masurata la nivelul solului pe care nu se poate desfasura activitate agricola este mai mica de 2 m;
c) zone tampon situate pe marginea apelor curgatoare sau statatoare protejate prin GAEC 1 si margini de camp incluse in suprafata blocului fizic, cu iarba, pe care se respecta normele de ecoconditionalitate;
d) zonele impadurite conform prevederilor art. 10 alin. (1) lit. b) din ordonanta;
e) zone cu culturi secundare sau strat vegetal;
f) zone cu culturi fixatoare de azot.
g) zone cu Iarba elefantului- Miscanthus”
Zonele de interes ecologic care nu sunt niciodata la dispozitia fermierului sunt zonele de interes ecologic situate pe suprafetele prevazute la art. 10 alin. (5) lit. c), d), e), g), h), i), j), o);
In sensul aplicarii art. 18 alin. (1) lit. c), alin. (3) lit. b) si c), art. 20 alin. (4) lit. a) si b) din ordonanta. Lista categoriilor/culturilor care se iau in calcul pentru exceptiile de la aplicarea practicilor agricole benefice pentru clima si mediu (pajisti permanente, culturi utilizate pentru productia de iarba sau alte furaje erbacee, culturi aflate sub apa o mare parte a ciclului de productie si culturi de leguminoase) este prevazuta in anexa nr. 3 la prezentul ordin.
Pe zonele declarate de catre fermieri ca zone de interes ecologic cultivate cu culturi fixatoare de azot prevazute in Anexa nr. 10 sau cu culturi secundare sau strat vegetal prevazute in Anexa nr. 9, se interzice utilizarea produselor pentru protectia plantelor, dupa cum urmeaza:
a) pe zonele cu culturi fixatoare de azot declarate de catre fermieri ca zone de interes ecologic, in perioada care incepe la semanat si se termina dupa recoltare. Fac exceptie zonele cultivate cu culturi perene, (i) insamantate in anul sau anii care preced anul in care parcela este considerata zona de interes ecologic, pentru care perioada de interdictie incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie sau dupa desfiintarea culturii, daca aceasta activitate are loc in anul calendaristic al cererii de ajutor; (ii) insamantate in anul in care parcela este considerata zona de interes ecologic, pentru care perioada de interdictie incepe la semanat si se incheie la 31 decembrie.
b) pe zonele cu culturi secundare sau strat vegetal declarate de catre fermieri ca zone de interes ecologic, in perioada care incepe la semanat si se incheie dupa intervalul minim de 8 saptamani in care plantele asigura acoperirea solului.”
Actul normativ se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii.