Vesti bune pentru fermieri. Guvernul a luat o decizie in cazul Formularului 600

Facebook
Twitter

Conform unei Ordonante de Urgenta adoptata pe 31 ianuarie de catre Guvernul Romaniei, Formularul 600 va putea fi depus pana la data de 15 aprilie, fiind prelungit termenul initial, noteaza Agerpres.

,,Masura a fost luata in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative instituite pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate)’’, declara reprezentantii Guvernului printr-un comunicat de presa.

Controversatul formular 600 reprezinta o declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea  contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Plafonul normei de venit impus fermierilor

Fermierii persoane fizice care in anul 2017 au obtinut venituri din activitati agricole impuse pe baza de norma de venit vor trebui de asemenea sa completeze Declaratia 600 , doar daca norma de venit obtinuta depaseste plafonul de 22.800 lei, insa au obligatia sa plateasca doar CASS-ul.

Fermierii care refuza sa depuna Formularul 600 sau care il depun mai tarziu de data limita, 15 aprilie, risca amenzi de la 500 la 1.000 de lei. Sanctiunea se aplica atat fermierilor care executa activitati agricole cat si din silvicultura, piscicultura sau alte asocieri cu persoane juridice.

Conform Guvernului, prelungirea termenului limita de depunere a formularului este necesara, pentru ca in perioada urmatoare sa fie identificata ,,o solutie permanenta’’ pentru acest formular.

,,In perioada urmatoare, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa identifice o solutie permanenta, care sa vizeze depunerea unui singur formular de catre cei cu activitati independente, iar plata să se faca o singura data pe an si nu anticipat’’, a declarat premierul Viorica Dancila.

Conform comunicatului Guvernului, pana in prezent au fost depuse 28.500 de formulare din totalul de aproximativ 210.000 de persoane care ar trebui sa completeze si sa depuna aeasta declaratie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE