MADR a publicat pe propriul site un proiect de lege privind modificarea si completarea Ordinului comun nr.724/1082/360/2013 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor privind atestarea produselor traditionale.

Principalele modificari:

Produs traditional – produs alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizeaza materii prime locale, nu are in compozitia lui aditivi alimentari, prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distinge de alte produse similare apartinând aceleiasi categorii;

Atestarea produselor traditionale – recunoasterea traditionalitatii unui produs prin intermediul inregistrarii sale si emiterea documentului ,,Atestat de produs traditional” in conformitate cu prezentul ordin.

Materie prima locala – materia prima folosita la productia/prelucrarea/procesarea produsului traditional obtinuta in sistem clasic.

Pentru a fi inregistrat, produsul traditional trebuie sa fie conform cu dispozitiile nationale si sa exprime traditionalitatea.

Produsele traditionale atestate nu pot fi denumite sub un nume care intra sub incidenta reglementarilor privind protectia indicatiilor geografice, a denumirilor de origine si ale specialitatilor traditionale garantate ale produselor agricole si produselor alimentare.

Ce trebuie sa contina eticheta:

a) Denumirea produsului. In cazul, in care, produsul este deja inregistrat sub o denumire personalizata, unica, nu se mai inregistreaza.

b) descrierea caracteristicilor produsului traditional, prin indicarea principalelor insusiri organoleptice (culoare, gust, miros, aroma, consistenta, aspect), fizico-chimice (umiditate, proteina, lipide, glucide, clorura de sodiu, ph, porozitate) si microbiologice, dupa caz, care sa defineasca traditionalitatea/specificitatea acestuia;

c) descrierea caracteristicilor materiilor prime, care sa nu contina in compozitia acestora, adaosuri obtinute prin sinteza chimica cum ar fi: aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori, edulcoranti; provenienta materiilor prime;

d) descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite in procesul de fabricatie, care sa nu prezinte in compozitia lor aditivi alimentari, exceptând adaosurile naturale, respectiv coloranti, arome, vitamine, minerale, indulcitori, edulcoranti,; indicarea ingredientelor folosite si a principalelor insusiri organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, unde este cazul, ale acestora;

e) descrierea metodei de productie specific locala, autentica si invariabila, precum si descrierea procesului tehnologic traditional, unde se vor trece toate fazele de productie, cu precizarea operatiunilor executate manual;

g) fotografia si descrierea produsului pe sectiune (dupa caz) care sa reprezinte caracteristicile specifice produsului, forma; modul de productie si/sau de prelucrare care sa reflecte un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional prin care produsul sa se distinga de alte produse similare apartinând aceleiasi categorii;

j) date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului, care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta si din care sa rezulte legatura istorica a produsului traditional cu locul de productie, sau o declaratie de notorietate din partea unei asociatii locale a producatorilor de produse traditionale semnata de organele de conducere ale acesteia.

In cazul constatarii nerespectarii conditiilor care au stat la baza obtinerii atestatului de produs traditional, operatorul economic este informat ca are la dispozitie un termen de cel mult 15 zile de la data controlului pentru remedierea situatiei in cauza.

Dupa implinirea termenului mentionat, se va efectua un nou control in vederea verificarii remedierii deficientelor de catre operatorul economic. In cazul in care nu a fost remediata situatia in cauza, se dispune masura administrativa prin anularea atestatului de produs traditional, radierea din RNPT si retragerea logoului de catre personalul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in urma notificarii trimise de catre organele de control abilitate.

Solicitantii carora le-a fost anulat atestatul de produs traditional au dreptul sa redepuna o noua documentatie pentru produsul al carui atestat a fost anulat, dupa cel putin 12 luni de la data anularii acestuia.