Obligatiile privind diversificarea si declararea zonelor de interes ecologic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, „plata pentru inverzire”, se acorda fermierilor care aplica practicile prevazute mai sus in functie de specificul exploatatiei si/sau structura culturilor.

Fermierii care practica sistemul de agricultura ecologica si detin un document justificativ emis de un organism de inspectie si certificare aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale potrivit prevederilor art. 29 alin. (1) din Regulamentul (CE) 834/2007 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, precum si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 beneficiaza implicit de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu pentru suprafetele in conversie sau certificate ale exploatatiei, utilizate pentru productia ecologica.

Fermierii care au intreaga exploatatie ocupata cu culturi permanente beneficiaza implicit de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu.

In conformitate cu Reg. UE 1307/2013, art. 43 si OUG. nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 17 fermierii care au dreptul la plata unica pe suprafata aplica in mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile urmatoarele practici agricole benefice pentru clima si mediu: a) diversificarea culturilor; b) mentinerea pajistilor permanente existente; c) prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola.

Cuantumul platii pentru inverzire pe hectarul eligibil se calculeaza anual prin impartirea plafonului stabilit la numarul total de hectare eligibile

Cuantumul platii pentru inverzire se stabileste anual prin hotarare a Guvernului.

Potrivit art. 70(2) al Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 Romania se va asigura ca sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS) contine un strat de referinta pentru includerea zonelor de interes ecologic (ZIE) care sa fie pus la dispozitie cel tarziu pentru anul de cerere 2018. In consecinta formularele prestabilite (ca parte a cererilor de sprijin geo-spatiale) trebuie sa ofere informatii relevante din acest strat ZIE. Mai mult, ca si controalele administrative incrucisate pentru SAPS, informatiile stratului ZIE fac posibile controale administrative incrucisate intre zonele de interes ecologic declarate individual de catre un beneficiar si potentialele zone de interes ecologic incluse in stratul ZIE. Conform reglementarilor europene, stratul ZIE in LPIS este creat in anul 2015, urmand a fi populat cu elementele ZIE pana cel tarziu pentru anul de cerere 2018. Pentru anii 2015-2018 stratul ZIE este populat cu datele declarate de fermieri, urmand ca din anul 2018, stratul ZIE sa contina toate elementele ZIE stabile, indiferent daca sunt declarate de fermieri.

Tabelul de mai jos ilustreaza modul in care se aplica obligatiile privind diversificarea si declararea zonelor de interes ecologic:

tabel

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE