Ministrul Oros: vanzarea produselor ecologice tine de educatia cumparatorului dar si de noi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

MADR lucreaza la un proiect legislativ prin care sa se promoveze produsele ecologice romanesti in scoli, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul a mai spus ca vanzarea produselor ecologice romanesti tine de educatie, de consumatorii responsabili, dar si de preocuparea ministerului de a notifica la UE diferite scheme de calitate precum produs traditional, produs montan, etc.

„Noi deja am imbratisat aceasta idee a promovarii produselor ecologice si scriem si un proiect de lege. Sa cream o piata din piata publica pentru produsele locale, produsele ecologice. In prima faza, mai ales ca sunt si niste decizii ale Comisiei Europene, ca macar in scoli – sa incepem in scoli si apoi in alte zone publice – sa fie obligati sa foloseasca aceste produse ecologice locale si traditionale. Exista redundant aceasta tema a produselor romanesti, cum reusim noi sa vindem produsele romanesti si sa oprim vanzarea produselor de afara. Legal nu putem interzice ca in magazinele din Romania, la retaileri, pe raft sa vina produse din alta parte a UE. Cum nici ei nu ne pot interzice pe noi”, a declarat, in conferinta de presa, ministrul.

Ministrul Oros, despre educatia cumparatorului: „cheia este si la noi”

Conform ministrului, o modalitate de promovare este insasi educatia cumparatorului. Fie producatorii se asociaza si reusesc sa negocieze cantitati pe care sa le vanda in supermarket, fie cumparatorul responsabil cauta si cumpara doar produsele romanesti.

„Cu copilul de mana, se duce si intreaba: aveti mere romanesti? Nu. Pleaca. Pana gaseste mere romanesti. Si daca romanii ingrijorati am face chestia aceasta, va spun eu ca in doua luni toate magazinele o sa caute sa aiba produse romanesti. Deci cheia este si la noi. Dar intreaba unii: stiti ca produsele romanesti sunt mai scumpe? Ok si ce daca sunt mai scumpe? Daca chiar suntem ingrijorati de ceea ce se intampla, cumparam produse romanesti, pentru ca cei cinci lei dati pe kilogramul de mere raman toti cinci in tara si un leu se intoarce la noi, in spital, in scoala, in pensii sau salarii. Cei doi lei pe care ii dam pe un produs strain se duc insa toti afara”, mai spune Oros.

Ministrul, despre actuala lege privind comercializarea produselor alimentare: „este aberanta”

In opinia ministrului, Legea 28/2020 privind comercializarea produselor alimentare este “aberanta”, fiind depusa, in regim de urgenta, o modificare cu doua puncte: termenul de plata si posibilitatea de a percepe legal servicii si taxe.

Citeste aici: Ministrul Oros, despre Legea 28/2020-„este o lege toxica”

„Asta o sa o modificam, iar in paralel prin notificarea la Comisie a schemelor de calitate, vom promova produsele romanesti astfel incat sa nu mai fim loviti de infringement. O sa facem o lege prin care sa le spunem copiilor despre produsele romanesti. Prin Scoala Altfel, sunt dusi peste tot o saptamana. In Franta, ii duc in fiecare trimestru in ferme, pentru ca exista ferme didactice, unde iti lasi copilul vinerea, iar seara cand te duci dupa el mai cumperi si niste produse. Tocmai pentru a apropia copilul si parintele de ferma. Altfel raman niste povesti, toata lumea se ingrijoreaza, din cand in cand, ca da bine, de ce nu consumam produse romanesti”, a mai afirmat ministrul.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE