Ministrul Oros raspunde la intrebarea momentului: va distruge Ordinul 24/2021 gospodaria taraneasca?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, este de parere ca proiectul de stabilire a exploatatiilor de suine, in care se regasea si limitarea la 5 a numarului de porci ce pot fi crescuti intr-o gospodarie familiala, nu distruge gospodaria taraneasca, ci doar opreste activitatea samsarilor, in timp ce toti micii si marii crescatori trebuie sa respecte doar anumite reguli minime de biosecuritate.

„Ordinul 24/2021 este un proiect de ordin, in timp Ordinul 538 dat de domnul Daea (fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea – n. r.) este in vigoare, dar care spune exact acelasi lucru. Din nefericire, daca in spatele acestui ordin nu stau si actiuni ale altor institutii care trebuie sa se ocupe de oprirea pestei porcine africane, vom continua sa ne lamentam ca producem in Romania doar 25% din consum si ca din cele 3,6 milioane de locuri de cazare pentru porcul gras sunt populate sub 900. Toate fermele acelea au fost falimentate. Statul roman plateste 600 de milioane (euro – n. r.) despagubiri din buget, din banii tuturor, deficitul comercial pentru carnea de porc este cel mai mare, a fost de 621 de milioane de euro in 2019. Este clar ca toata lumea, si crescatorii mari si crescatorii mici, trebuie sa respecte niste reguli, in primul rand niste reguli de biosecuritate ca sa putem opri raspandirea pestei porcine africane si relansa cresterea porcului”, a declarat vineri, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Seful MADR a mai spus ca scopul acestui proiect, supus in acest moment dezbaterii publice, este acela de a relansa cresterea porcului in conditii de siguranta impotriva pestei porcine africane.

„Sigur ca sunt autoritati care au atributii in circulatia animalelor si gestionarea mistretilor. Ministerul Agriculturii, prin acest ordin pe care l-a adus in dezbatere, repet, in dezbatere, in timp ce exista alt ordin cu aceleasi prevederi in vigoare, a vrut doar sa aduca pe tapet aceasta discutie, care cred ca este foarte serioasa: ce facem cu pesta si cum relansam? Asa, la modul populist, a discuta doar, fara solutii, putem sa discutam in continuare, cum facem din 2017, si lucrurile sa se agraveze, nu sa se rezolve (…)”, a mai spus Oros.

Citeste si: Ministrul Agriculturii face anuntul: maxim 5 porci pot fi crescuti in gospodariile familiale

Intrebat daca aceasta masura nu va duce la distrugerea gospodariei taranesti, ministrul a precizat ca respectarea unor masuri minime de biosecuritate, din partea tuturor, este necesara pentru a scapa de „aceasta boala pacatoasa”.

„In 2019, tara era rosie pentru ca nu s-au luat masuri la timp, din populism. Eu nu spun ca vreau sa distrug gospodaria taraneasca, asta spun unii, eu spun ca toti, si cei mici si cei mari, trebuie sa respectam niste reguli minime de biosecuritate pana scapam de aceasta boala pacatoasa. Sa stiti ca nu este nicio diferenta intre pesta porcina africana, ca extindere si ca periculozitate, si ceea ce se intampla cu aceasta pandemie Covid. Daca nu luam masuri si nu respectam masurile luate, si cei mici si cei mari, nu vom rezolva niciodata aceasta pierdere constanta pe tot ce inseamna productie de porc”, a mai spus el.

Proiectul de Ordin 24/2021, lansat la finele lunii ianuarie in dezbatere publica, reglementeaza cresterea si miscarea porcilor domestici si clasifica exploatatiile de porci in exploatatii non-comerciale (gospodariile taranesti), unde pot fi crescuti pentru consum familial pana la 5 porci, si exploatatii comerciale, unde sunt crescuti porci pentru comercializare.

„Ordinul vine sa reglementeze activitatea a maxim 2% din crescatori, obligand la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalti 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale si respecta legea”, spunea recent Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE