Ministrul Agriculturii face anuntul: maxim 5 porci pot fi crescuti in gospodariile familiale

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii a precizat ca Ordinul 24/2021, care prevede si limitarea la 5 a numarului de porci ce pot fi crescuti intr-o gospodarie taraneasca, are rolul de a-i proteja atat pe micii crescatorii de suine cat si pe cei care practica aceasta activitate in sistem industrial.

Adrian Oros precizeaza ca, de la debutul pestei porcine africane in Romania, in 2017, au fost ucise peste 700.000 animale si deficitul balantei comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual. In conditiile in care Romania importa aproximativ 75% din carnea de porc care o consuma, pentru controlul si eradicarea pestei porcine africane, sunt necesare masuri stricte de restrictionare a circulatiei porcinelor si gestionarea numarului de mistreti.

In acest context, ministrul Agriculturii precizeaza ca Ordinul 24/2021 reglementeaza cresterea si miscarea porcilor domestici si clasifica exploatatiile de porci:

  1. Exploatatii non-comerciale (gospodariile taranesti), unde pot fi crescuti pentru consum familial pana la 5 porci. Pentru acestea nu se schimba nimic, precizeaza Adrian Oros;
  2. Exploatatii comerciale, unde sunt crescuti porci pentru comercializare. Acestea trebuie sa indeplineasca norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea sa poata fi usor verificata. De asemenea, trebuie sa aiba eficienta luarea unor masuri sanitar veterinare in cazul aparitiei unor boli majore,

„Ordinul vine sa reglementeze activitatea a maxim 2% din crescatori, obligand la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalti 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale si respecta legea”, a declarat Adrian Oros. „Doar samsarii care plimba animalele si bolile prin tara sunt deranjati de aceasta regula. Pentru ceilalti crescatori, fie pentru consum familial (in gospodariile taranesti) fie in ferme comerciale (mici sau mari), nu se schimba nimic” adauga ministrul Agriculturii.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii dar este mortala pentru porci. Boala a aparut in Africa de unde s-a raspandit in Europa si Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci si a modificat industria globala a carnii de porc si a nutretului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE