agrometeo

Ministrul Daea, optimist: perspectivele pentru anul agricol 2023 sunt bune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, considera ca perspectivele pentru anul agricol 2023 sunt bune. In unele zone, avand in vedere temperaturile ridicate, ar putea fi devansate insamantarile de primavara.

Ministrul a subliniat ca este nevoie sa se lucreze intensiv la sistemul de irigatii, tinand cont de schimbarile de temperatura.

“Pana la aceasta data, se intrezareste o situatie buna in anul agricol ce urmeaza, insa trebuie sa asteptam, pentru ca esti sigur pe productie numai atunci cand ai recoltat-o, ai bagat-o in magazie, ai inchis cu cheia, iar cheia este la tine.

Citeste si: Importurile de lapte brut au urcat cu 4,6%, in primele 11 luni

In unele zone, cu siguranta vor fi devansate insamantarile de primavara, pentru ca am luat datele informative astazi si am putut constata ca sunt temperaturi ridicate in sud. Iata de ce interesul meu foarte puternic pentru realizarea sistemului de irigatii. (…)

Trebuie sa folosim fiecare ora buna de lucru, iar din acest punct de vedere ati putut constata ca suntem pe santierele de executare a lucrarilor de investitii in sistemul de irigatii, sa nu pierdem niciun minut bun de lucru, in asa fel incat sa putem da apa.

Pentru ca, daca desprimavararea este timpurie, si iata ca asa se profileaza a fi, trebuie sa incepem rapid la sistemul de irigatii”, a spus Petre Daea, in cadrul unui briefing de presa.

Ministrul a vorbit si despre impactul temperaturilor asupra sectorului pomicol.

“Sigur ca aceasta caldura va scoate din repausul vegetativ mugurii si orice temperatura scazuta, sub 3 grade, va afecta mugurii de rod si inflorescentele ca atare, pentru ca ele se vor deschide.

Vom vedea cum evolueaza vremea, nu putem acum sa intrezarim pierderi sau sa anticipam un anumit grad de afectare.

Socurile de temperatura fac rau, de regula, plantelor, si in mod deosebit speciilor acestora pomicole, care au o inflorire timpurie si care pornesc la primul val de caldura”, a afirmat Daea.

Ministrul Agriculturii a dat asigurari ca masurile de sprijin pentru fermieri nu vor fi intarziate, astfel incat acestia sa isi desfasoare activitatea fara sincope.

Petre Daea a participat miercuri, la Bistrita, la o intalnire regionala din cadrul “Caravanei cunoasterii PNS 2023-2027”, la care au fost prezenti specialisti in agricultura din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj si Maramures.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE