Ministrul Daea, discutie despre subventiile in avans si un ajutor exceptional, cu oficialii UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA, va participa in perioada 26-27 septembrie la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit, care va avea loc la Bruxelles.

In marja Consiliului, ministrul Petre DAEA va avea o intalnire bilaterala cu Janusz WOJCIECHOWSKI, comisar european pentru agricultura, in cadrul careia vor fi discutate teme de interes major pentru fermieri.

Principalele teme de discutie din cadrul reuniunii Consiliului AgriFish fixate de Presedintia ceha vizeaza securitatea alimentara si accesibilitatea preturilor alimentelor, precum si gestionarea stocurilor de peste ale UE.

In contextul asigurarii securitatii alimentare, tarile UE coordoneaza actiuni menite sa sprijine populatia sa faca fata cresterii preturilor si sa ofere ajutor persoanelor vulnerabile.

Citeste si: Pretul painii din Romania a crescut mai mult decat media UE

Oficialii europeni vor sublinia necesitatea ca statele UE sa depuna eforturi sustinute in directia unor sisteme alimentare durabile la nivel mondial, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra rezilientei tarilor in fata crizelor precum cea actuala.

In cadrul dezbaterilor, vor fi mentionate beneficiile PAC pentru sprijinirea productiei agroalimentare a UE si sprijinul oferit fermierilor, precum:

– plati in avans pentru abordarea provocarilor legate de fluxul de numerar
– derogari temporare de la unele cerinte ale PAC
– un cadru pentru situatii de criza menit sa ofere sprijin suplimentar

Liderii statelor membre vor fi asigurati de faptul ca tarile UE nu sunt expuse riscului de penurie de alimente, in ciuda provocarilor generate de razboi si a schimbarilor climatice, sistemul alimentar al UE ramanand unul solid si fiabil.

De asemenea, reprezentantii Comisiei Europene vor expune principala preocupare in UE referitoare la accesibilitatea preturilor, in special in ceea ce priveste grupurile cu venituri mici si vulnerabile, care sunt cele mai afectate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE