Ministrul Daea: cerealele din Ucraina sa nu ramana in tarile vecine

Facebook
Twitter

Cerealele din Ucraina ar trebui sa mearga pe culoarul de transport creat si sa nu ramana in tarile limitrofe conflictului, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, in cadrul intalnirii cu fermierii aflati la protestul din capitala.

El a precizat ca banii de la Comisia Europeana prevazuti in masurile de sprijin de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase ar trebui sa ajunga la fermieri in 29 de zile de la momentul aprobarii Hotararii de Guvern, care se afla la avizare la ministerele de linie.

„Vreau sa-i salut pe toti fermierii romani si sa le spun ca ministrul Agriculturii si Guvernul Romaniei sunt alaturi de problemele pe care le au.

De fiecare data am dat sprijinul necesar si trebuie sa-l dam si il vom da in continuare.

Este un moment greu, un moment in care conflictul armat si zanganitul armelor de langa tara noastra iata ca au creat probleme deosebite fermierilor prin acest aflux de cereale care vin in Romania si care i-au pus intr-o situatie extrem de grea pe cei care lucreaza terenul si n-au putut sa valorifice intreaga productie sau au putut sa o valorifice la preturi mici din cauza situatiei din Ucraina.

Citeste si: Brumaru(Carmistin): cererea pentru oua bio va creste in urmatorii 5 ani

Ucrainenii, fiind in aceste constrangeri momentane, au iesit cu aceste cereale in tarile invecinate, desi cerealele respective trebuiau sa ajunga doar acolo unde destinatia le era foarte clara (…) Am avut o discutie cu fermierii (…)

Dumnealor mi-au spus problemele pe care eu le stiam.

Eu le-am transmis foarte clar ce facem in momentul acesta si am anuntat, si ei stiau, dar astazi le-am explicat pe larg ca acele sume care au venit in prima transa de la Comisia Europeana se pun in miscare imediat”, a explicat ministrul.

Acesta a reiterat ca joi, dupa publicarea in Jurnalul oficial al UE al Regulamentului care da posibilitatea acordarii banilor, pe site-ul ministerului a fost publicat proiectul de act normativ care stabileste modul de acordare a celor 10,05 milioane euro de la Comisia Europeana, suma ce va fi dublata prin bugetul Ministerului Agriculturii.

„Se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc la data de 1 februarie. Nu se da niciun cent pentru comerciantii de cereale.

Ei si-au asumat acest risc, legat de activitatea de comert si de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri. Iata ca este o masura concreta, e adevarat, cu sume mici.

Asteptam suma suplimentara, stiindu-se ca au fost interventii la nivelul Consiliului European, interventie facuta de domnul presedinte Iohannis.

Stiti foarte bine ca in comunicarea publica domnia sa a facut afirmatia cum ca este o suma mult prea mica fata de nevoile fermierilor romani, cunoscandu-se ce eforturi a facut tara in directia aceasta de a crea culoar pentru cerealele care vin din Ucraina”, a precizat Petre Daea.

Ministrul a vorbit si despre scrisoarea transmisa la Comisia Europeana, semnata de premierii din Romania, Ungaria, Slovacia si Polonia si de presedintele Bulgariei, prin care se transmitea ca sumele existente in Politica Agricola Comuna nu sunt suficiente si nu au aceasta destinatie de interventie ca urmare a conflictului din Ucraina, motiv pentru care Comisia era „rugata” sa gaseasca sume suplimentare care sa fie destinate sprijinului respectiv.

De asemenea, se cerea sa se realizeze culoarul de transport al cerealelor spre destinatia cunoscuta prin Programul Alimentar Mondial (PAM), in asa fel incat acestea sa nu ramana in tarile invecinate, ci sa se duca acolo unde este nevoie.

„In al 2-lea rand, sa se introduca masuri care inseamna restrictii la vama prin taxe vamale si Comisia trebuie sa analizeze aceasta situatie si este de luat in seama.

In al 3-lea rand, sa se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care sa se stie in fiecare moment ce cantitate de cereale exista in drum spre tarile care sunt in vecinatatea conflictului armat si, evident, sa se intervina cu mecanisme automate de sprijin, in conditiile in care se stie ca exista un efect negativ asupra pietei din Romania.

Daca stim ca avem un efect negativ, si stim, atunci sa vina automat sume de sprijin pentru tarile care sunt afectate.

Eu, ministrul Agriculturii, sustin ca aceste cereale trebuie sa se duca pe culoarul acesta de transport si sa nu ramana in tarile limitrofe conflictului, intrucat iata unde ne-a adus si acum noi invartim situatia aceasta extrem de grea in jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia, in sensul ca, eliberand granita si ridicandu-se taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piata unica a Uniunii Europene”, a mentionat Daea.

Fermierii au organizat vineri proteste in mai multe judete din tara si in Capitala, nemultumiti de solutia gasita de Comisia Europeana la problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agroalimentar romanesc, pe fondul distorsiunilor de piata cauzate de conflictul armat din Ucraina.

In Bucuresti, protestul a inceput la sediul Reprezentantei Comisiei Europene, ulterior fermierii deplasandu-se la sediul Ministerului Agriculturii, unde au cerut sa discute cu ministrul Petre Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE