Brumaru(Carmistin): cererea pentru oua bio va creste in urmatorii 5 ani

Facebook
Twitter

In urmatorii 5 ani, cererea pentru oua bio va creste in ritm constant, atat in Romania cat si in Uniunea Europeana, a declarat Andrei Brumaru director executiv Carmistin.

„Cererea pentru oua va fi din ce in ce mai mare. Este una dintre proteinele cele mai ieftine pe care le putem produce si, cu siguranta, in urmatorii 5 ani cererea pentru oua va creste in ritm destul de accelerat, la fel cum va creste si pentru canea de pui bio.

Noi atacam zona de oua bio in momentul asta, iar de un an si ceva am autorizat si abatoarele de productie carne pentru a putea sacrifica si a produce carne bio, pentru ca noi credem foarte mult in productia de alimente sanatoase si atunci strategia noastra de dezvoltare este in directia aceasta.

Citeste si: Forta fermierilor: “Nu acceptam sa fim tratati ca fermieri de mana a doua in Europa”

Vrem sa producem hrana cat mai sanatoasa si cat mai sustenabila”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, cresterea de cheltuieli pentru oua si carne bio este estimata undeva intre 35% si 40%.

„Dar nu totul pleaca de la cheltuieli. Fluxul si tehnologia de a produce bio este cu totul si cu totul altceva.

In primul rand, ai nevoie intre 2 si 3 ani ca sa certifici ca terenul pe care urmeaza sa produci cereale bio si, respectiv, sa faci ferme bio trebuie sa treaca printr-o perioada de reconversie, perioada care dureaza 2-3 ani, in functie de tipul de cultura – perena sau sezoniera, dupa care iti construiesti ferma si respecti regulamentele europene care te certifica producator bio.

De la suprafata exterioara – deci toate pasarile trebuie sa creasca si sa aiba acces in exterior si discutam de 4 metri patrati pe cap de pasare – si pentru oua si pentru carne, apoi sunt conditiile legate de furaj.

Toate furajele pe care le mananca animalele respective sunt din productie certificata bio.

Este necesara o unitate speciala care sa produca furajul asta, care sa fie la randul ei certificata ca unitate producatoare de furaje bio.

Apoi este ciclul de productie: la carne de pasare discutam de un ciclu de 82 de zile in care puiul trebuie sa stea in adapost, versus un pui conventional sau industrial care are o perioada de crestere in medie de 41-42 de zile.

Deci, toata tehnologia de a produce bio este diferita si astazi nu este o piata foarte dezvoltata din cauza preturilor, care sunt ceva mai mari, dar cu siguranta trendul si directia in care se va merge asta va fi, iar pe noi ne intereseaza sa mergem in directia asta”, a explicat Brumaru, cu prilejul lansarii noului produs – ouale bio din gama La Provincia.

El a subliniat ca prin aceste investitii nu se urmareste castigul, ci „mai degraba vrem sa fim primii care pun piciorul in zona asta, sa educam piata cu privire la alimentatia sanatoasa si sa ne facem o imagine de companie car care are un portofoliu diversificat si produce hrana sanatoasa”.

„Nu vrem sa ajungem la niste volume uriase, nu asta este scopul nostru. De altfel, noi nu putem produce cat putem vinde.

Capacitatea noastra de productie este mica si vrem sa educam piata vizavi de produsele bio.

Capacitatea de productie astazi este undeva la 35.000 de oua bio pe zi.

Comparativ cu productia de oua, este undeva la 70%, adica 70% bio si 30% oua conventionale.

Nu ne intereseaza sa intram pe piata de oua, ci ne intereseaza sa intram in piata de hrana sanatoasa”, a afirmat directorul executiv al companiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE