Ministrul Agriculturii: Sectorul carnii de porc este disperat. Am importat anul trecut peste 152.000 de tone

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sectorul carnii de porc din Romania este „disperat” din cauza prabusurii pretului, a afirmat de curand seful MADR, Achim Irimescu. Ministrul Agriculturii a mai precizat totodata ca tara noastra a importat in 2015 carne peste 152.000 de tone de carne de porc, in valoare de 240 de milioane de euro.

„Anul trecut am importat carne de porc in valoare de 239 de milioane de euro. Au fost circa 152.000 de tone. De asemenea, am mai importat si purcei pentru ingrasat in valoare de 71 de milioane de euro. Asadar, sunt peste 310 miliaoende euro. Am avut de curand o analiza cu acest sector, care e pur si simplu disperat. Pe agenda Consiliului de ministri de luni, unde o sa fiu prezent, se va discuta despre criza laptelui, cat si de cea din sectorul de porc. La lapte, problemele sunt din cauza emargoului rus si din cauza renuntarii la cotele de productie de la 1 aprilie 2015. La carnea de porc problemele sunt cauzate din pricina emargoului rus, precum si din cauza ca statul chinez si-a redus motoarele”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Achim Irimescu a mai spus ca un obiectiv al sau il reprezinta etichetarea carnii de porc care ajunge din import, pentru a informa consumatorul daca o carne vine congelata, este apoi decongelata si pusa la vanzare.

Din cauza embargoului rus si a variatiilor inregistrate pe piata europeana, pretul carnii de porc este in prezent cu circa 17% mai mic anul acesta decat in 2014, potrivit datelor ARC.

Sectorul de carne de porc din Romania va beneficia de un sprijin financiar in valoare de 2,37 de milioane de euro, din ajutorul european de 11,1 milioane de euro. Acest sprijin financiar se va acorda in functie de efectivul mediu de scroafe sau/si scrofite in perioada 1 ianuarie – 31 august 2015. Crescatorii, pentru a primi sumele, vor fi nevoiti sa demonstreze ca detin ferme de suine avizate de ANSVSA si inregistrate la Registrul National.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE