Ministrul Agriculturii: Functionarul roman da cu banul atunci cand trebuie sa ia decizii. De cele mai multe ori, greseste

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca institutiile statului nu au in prezent o politica de instruire a cadrelor, ceea ce face ca functionarii, pusi in situatia de a lua decizii, „sa dea cu banul”.

„Politica de cadre in institutiile statului nu este foarte buna. Daca ne uitam la Comisia Europeana, angajatii fac acolo cursuri de perfectionare non-stop. La noi, nu se intampla asta. Din pacate, nu avem o politica buna de instruire a cadrelor noastre. Intarzierile cu care ne confruntam sunt cauzate si de nivelul de pregatire a functionarilor. Nu stiu daca 20% dintre cei care ar trebui sa citeasca noile Regulamente europene au facut acest lucru. Ministerul Agriculturii nu mai are specialisti pe un anumit sector. Avem functionari care stiu sa citeasca o lege. La Comisia Europena veneau functionari publici care erau pe aceeasi pozitie de 20 de ani si foarte bine pregatiti. Sa nu uitam ca suntem pe piata unica. Functionarul roman da cu banul atunci cand trebuie sa ia decizii si, de cele mai multe ori, greseste, iar fermierul plateste. Comisia Europeana ne reproseaza ca facem studii care nu folosesc deloc fermierilor”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte organizate de publicatia „Capital”.

AFIR a reziliat in cadrul vechiului PNDR 11.644 de contracte, in valoare de 1,36 miliarde de euro, in principal din lipsa cofinantarii.

Alocarea financiara publica a fost de 9,32 de miliarde de euro, din care au fost efectuate plati in valoare de 7,93 de miliarde de euro catre beneficiari, potrivit datelor AFIR. Pe vechiul PNDR, au fost depuse 150.944 de proiecte, din care au fost contractate 84.303 proiecte, 12.657 de proiecte fiind finalizate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE