grau de vanzare

Ministrul Agriculturii: este un an agricol bun. La grau avem o medie de 5.000 kg/hectar

Facebook
Twitter

In acest an, Romania a inregistrat o recolta buna de grau, cu o medie de 5.000 kg pe hectar. Acest lucru inseamna ca productia a fost mai mare decat anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Este un an agricol bun. Avem la grau o medie de 5.000 kg pe hectar, ceea ce inseamna o productie un pic mai mare fata de anul trecut.

Este o realitate, toata lumea stie ca a fost un an agricol bun la grau. Sunt productii bune la culturile de toamna, mai mari ca in anul 2022.

Vom avea o conferinta de presa in luna septembrie cand vom anunta toate datele”, a precizat Barbu.

In ceea ce priveste culturile insamantate in primavara, seceta a afectat culturile de porumb si floarea soarelui, pana in prezent raportarile din teritoriu consemnand doar o suprafata de 4.500 hectare.

Citeste si: Credite pentru fermieri: cum pot fi obtinute adeverintele?

„Seceta a fost mult mai puternica in aceasta perioada, iar culturile insamantate in primavara au fost afectate.

In momentul de fata avem o raportare de la comisiile constituite la nivel de prefect, prin comitetele de situatii de urgenta, de aproape 4.500 de hectare afectate de secete, la culturile de primavara, prin procese verbale incheiate de catre autoritatile competente care fac evaluarea. Deocamdata nu este o suprafata mare la nivelul Romaniei.

Acum asteptam, dar noi vom comunica toate datele, nu tinem lucrurile acestea secrete. Incercam sa gasim resursele financiare, sa-i ajutam pe acesti fermieri.

Mai mult, asteptam procesele verbale si pe partea de legumicultura, acolo unde fenomenele extreme au produs anumite ravagii.

Vorbim de zonele Matca, vorbim de Olt, zona Strejesti, asteptam evaluarile si bineinteles ca vom veni in sprijinul fermierilor si al legumicultorilor romani. I-am rugat foarte mult pe prefecti, cat si pe primari ca valoarea sprijinului pentru despagubiri sa fie transpusa direct prin procesul verbal de constatare, astfel incat sa nu se mai faca diferente pe anumite zone”, a adaugat seful de la Agricultura.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Romania a obtinut anul trecut o productie de cereale pentru boabe de 18,84 milioane tone, in scadere cu peste 32% fata de 2021, cand s-au raportat 27,79 milioane de tone.

In ceea ce priveste productia de grau, aceasta a fost de 8,68 milioane de tone, in scadere cu aproape 18% fata de cele 10,43 milioane de tone obtinute in 2021 si o medie de 4.004 kg/ha.

La porumb boabe, recolta a scazut la 8,04 milioane de tone, de la 14,82 milioane de tone raportate in 2021, acesta fiind afectata semnificativ din cauza secetei. Randamentul a fost de numai 3.298 kg/ha in 2022.

Romania s-a situat anul trecut, comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene, pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb boabe si pe locul doi la productia realizata, dupa Franta.

La grau, a-a clasat pe locul cinci la suprafata cultivata dupa Franta, Germania, Polonia si Spania si pe locul patru la productia realizata dupa Franta, Germania si Polonia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE