Credite pentru fermieri: cum pot fi obtinute adeverintele?

Facebook
Twitter

APIA a anuntat ca beneficiarii de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor pentru 1 iulie-31 decembrie 2023 pot primi credite prin care sa isi finanteze activitatea pe baza unei adeverinte.

Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, APIA a incheiat conventii cu institutiile bancare si nebancare, respectiv cu doua fonduri de garantare – Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni in sprijinul fermierilor care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente.

Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cererea initiala de solicitare a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor, aferenta aferenta perioadei 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Citeste si:5 motive pentru care merită să petreci mai mult timp în grădină

„Prin adeverinta se confirma valoarea de 85% din valoarea ajutorului determinat aferent cererii initiale, iar valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma inscrisa in adeverinta cuvenita solicitantului.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza maximum 80% din valoarea fiecarui credit acordat de banci fermierilor”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, in conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 703/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care sunt stabilite conditiile privind incheierea conventiilor dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutia noastra in baza adeverintelor eliberate.

In ceea ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei, www.apia.org.ro

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE