Ministrul Agriculturii, discutie despre sistemele de irigatii cu mai multi oficiali americani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii a avut o intrevedere cu oficiali din cadrul Ambasadei Statelor Unite, alaturi de care au discutat despre sistemele de irigatii din Romania si cum pot fi imbunatatite, dar si despre invatamantul agricol din tara noastra.

In deschiderea intalnirii, oficialii din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii au transmis aprecierea pentru ajutorul acordat de Guvernul Romaniei refugiatilor din Ucraina. In contextul economic intern al provocarilor aduse de inflatia inregistrata in ultimele luni, eforturile tarii noastre si apelul catre unitate sunt extrem de bine venite.

Temele de discutie au vizat sistemul de irigatii din Romania, raportat la provocarile aduse de schimbarile climatice din ce in ce mai prezente la nivel global, oportunitatile pe care le au fermierii pentru a creste randamentele productiilor agricole, precum si invatamantul agricol din tara noastra.

Ministrul Adrian CHESNOIU a intarit importanta parteneriatului puternic intre cele doua state in special in aceasta perioada in care pe plan intern ne confruntam cu o crestere semnificativa a preturilor la energie si gaze naturale, iar agresiunea militara a Rusiei asupra Ucrainei a creat un context si mai dificil.

Citeste si: AFIR publica preturile utilajelor agricole ce pot fi cumparate prin fonduri europene

„Dezvoltarea sistemului de irigatii din Romania reprezinta un obiectiv prioritar inca de la preluarea mandatului de ministru.

Recent au fost aprobate modificari ale legislatiei in domeniu care permit introducerea de sisteme locale sau microsisteme de irigat in ferme astfel incat tot mai multi fermieri sa aiba acces la echipamente de irigat care sa ii ajute sa obtina productii la un nivel ridicat.

Ne dorim sa crestem suprafata irigabila, iar tinta noastra este sa depasim 2 milioane de hectare irigabile, fata de 1,3 milioane de hectare irigabile in prezent”, a subliniat ministrul Adrian CHESNOIU.

Un alt subiect de discutie a fost parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu Ministerul Educatiei in ceea ce priveste finantarea liceelor agricole prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in cadrul caruia se va pune accent, pe de o parte, pe componenta practica si, pe de alta parte, pe cea didactica, in ceea ce priveste adaptarea programei de studiu dupa nevoile reale ale fermierilor.

„Educatia in domeniul agricol va face diferenta in viitor, de aceea trebuie sa ne aplecam spre invatamantul agricol, pornind chiar de la ciclul gimnazial, continuand cu cel liceal si, mai departe, cu cel universitar. In contextul factorilor de risc cu care ne confruntam trebuie sa investim in educatia copiilor nostri, cei care vor deveni fermierii de maine”, a adaugat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La randul sau, David MUNIZ, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, a precizat ca pe piata din Romania activeaza companii agricole cu care se poate initia o colaborare in aceasta directie, exprimandu-si disponibilitatea de a contribui la acest obiectiv important al tarii noastre.

In acest sens, discutiile dintre MADR si reprezentantii Ambasadei vor continua la nivel de experti.

Un alt aspect discutat pe parcursul intrevederii a fost reprezentat de masurile pentru tranzitia catre o ”agricultura mai verde” si valorificarea acestora prin investitii in energie solara, biomasa sau biogaz.

Cu privire la acest subiect, ministrul a explicat ca o parte din Fondul pentru Modernizare alocat Romaniei va fi dirijat catre fermieri si catre industria alimentara, astfel incat sa se asigure independenta energetica a acestor sectoare.

”Daca fermele isi vor obtine independenta energetica, vor deveni mai puternice si mai profitabile. Prin instalarea de panouri solare pe acoperisurile fermelor si pe canalele de irigatii se va reduce in timp presiunea pe sistemul conventional de producere a energiei”, a subliniat ministrul Adrian CHESNOIU.

La finalul intalnirii, oficialul roman a declarat ca Romania apreciaza experienta si expertiza SUA in domeniul agricol, iar cooperarea dintre cele doua tari trebuie sa fie intensa in acest domeniu strategic.

La randul sau, David MUNIZ si-a exprimat toata disponibilitatea de colaborare in beneficiul fermierilor, apreciind eforturile depuse de acestia ca fermele lor sa devina cat mai competitive pe piata internationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE