AFIR publica preturile utilajelor agricole ce pot fi cumparate prin fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca raspuns la majorarile continue de preturi la materii prime, precum si la servicii si echipamente, AFIR a modificat procedura de lucru pentru a prelungi perioada in care actualizarea preturilor utilajelor agricole se poate realiza la un interval mult mai mic decat cel prevazut initial.

Pentru urmatoarea perioada, preturile din Baza de Date cu Preturi de Referinta (BDPR) pentru utilajele si echipamentele achizitionate prin FEADR se vor putea actualiza la fiecare trei luni, daca este cazul, indiferent de procentul de crestere al preturilor. Anterior, actualizarea se realiza anual pentru o crestere a preturilor mai mare de 5%.

Citeste si: Fonduri europene 2022: ce sume vor fi acordate pentru investitii in exploatatii agricole

Decizia privind actualizarea preturilor din BDPR la trei luni a fost luata incepand din 2021 si a avut in vedere, la acel moment, adaptarea la contextul economic si social, in special referitor la cresterile preturilor pentru materiile prime.

Ulterior, in urma cresterii preturilor si pentru energia electrica si gaze naturale din acest an, AFIR a modificat Ghidul Bazei de date cu preturi de referinta, utilizat pentru evaluarea proiectelor finantate din Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Conform noii proceduri, actualizarea preturilor se poate realiza o data la trei luni, spre deosebire de prevederile procedurale obisnuite la sase sau 12 luni.

Aceasta actualizare se realizeaza la solicitarea oficiala a firmei care a inscris elementele respective in Baza de Date a AFIR, insotita de o comunicare oficiala din partea producatorului.

Modificarile facute sunt menite sa sprijine beneficiarii PNDR care planifica achizitia de utilaje sau echipamente, astfel incat acestia sa poata face un calcul real al bugetelor, din punct de vedere al achizitiei.” a declarat Directorul general al AFIR, Dorin OPREANU.

Prin Baza de Date cu Preturi de Referinta (BDPR), instrument de lucru unic la nivel national, AFIR faciliteaza accesul solicitantilor de fonduri europene la investitii, simplificand procedura de achizitie.

Baza de Date are afisate on-line peste 37.500 de elemente pentru investitii agricole si neagricole din urmatoarele categorii: masini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri si mobilier.

Astfel, elementele care se regasesc afisate online in BDPR pot fi achizitionate de catre beneficiarii privati PNDR in mod direct, fara a mai fi nevoie sa parcurga nicio alta procedura de achizitie.

Fermierii pot gasi in BDPR elemente agricole: de la recipiente de crestere plante, in valoare de 3 €, la tractoare de peste 400.000 €, la drone de pulverizare (erbicidat) sau drone de analiza a starii plantelor si a solului cu camera multispectrala de peste 10.000 €, sau roboti agricoli pentru furajare de peste 160.000 €, pana la sisteme de depozitare in silozuri de peste 2.000.000 €.

De asemenea, antreprenorii pot gasi in BDPR elemente neagricole, precum sisteme de spalatorie self service de peste 32.000 €, minilaboratoare pentru cabinete medicale de peste 2.500 € si alte echipamente din domenii neagricole.

Ghidul actualizat al Bazei de Date cu Preturi de Referinta al AFIR este disponibil pe pagina de internet a AFIR, la sectiunea Informatii utile – Baze de date cu preturi de referinta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE