Fonduri europene 2022: ce sume vor fi acordate pentru investitii in exploatatii agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2022: rapoartele de selectie a cererilor de finantare depuse in etapa a doua a sesiunii anuale 2021 (perioada 25 noiembrie – 24 decembrie) pentru mai multe pachete (componente) aferente submasurii 4.1 Investitii in exploatatii agricole din cadrul PNDR 2014 – 2020 au fost publicate de AFIR.

In urma procesului de evaluare si de selectie a solicitarilor de finantare depuse online, 811 fermieri vor primi fonduri europene in cuantum total de 448,2 milioane de euro pentru finantarea investitiilor pe care acestia le vor realiza in propriile exploatatii agricole.

Astfel, pentru pachetul 4.1.1 Achizitii simple de utilaje agricole si/ sau irigatii, drenaj, desecare la nivelul fermei sector vegetal, AFIR a selectat 262 cereri de finantare in valoare de 112,4 milioane de euro.

Prin componenta 4.1.2 Conditionare si procesare in ferma si marketing modernizare exploatatie vegetal, exceptand legumicultura si cartofii, au fost selectate 55 investitii cu suma de 49,4 milioane de euro.

Pentru pachetul 4.1.4 Tineri fermieri – achizitie utilaje, la nivelul AFIR, au fost selectate 265 de proiecte in valoare de 62,3 milioane de euro.

Totodata, in cadrul componentei 4.1.5 Investitii in zootehnie (productie primara, conditionare si marketing) – national, AFIR a selectat pentru finantare 62 de proiecte in valoare de 64,8  milioane de euro.

Pentru pachetul 4.1.6 Investitii in zootehnie (productie primara, conditionare si marketing) – zona montana, AFIR a selectat 55 de cereri de finantare cu valoarea de 53,3 milioane de euro.

Prin componenta 4.1.7 Legume (inclusiv in spatii protejate) si cartofi (productie primara, conditionare si marketing) – infiintare, extindere, modernizare, AFIR a selectat 95 de cereri de finantare in valoare de 86,3 de milioane de euro.

De asemenea, in cadrul pachetului 4.1.8 Conditionare, procesare si marketing –  legume, cartofi – modernizarea exploatatiilor agricole, au fost selectate pentru finantare 17 proiecte de investitii insumand 19,7 milioane de euro.

Pragul de calitate lunar aferent celei de-a doua etape a sesiunii (25 noiembrie – 24 decembrie 2021) a fost de 60 de puncte pentru pachetele 4.1.1 si 4.1.4, respectiv 50 de puncte pentru restul componentelor.

Precizam ca anul trecut au fost lansate simultan mai multe sesiuni de primire a proiectelor prin care s-au depus numeroase solicitari pe toate liniile de finantare deschise pentru fermierii, procesatorii si antreprenorii romani, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de evaluare si de selectie a proiectelor, cat analizarea ulterioara a contestatiilor depuse la nivelul AFIR.

Rapoartele de selectie sunt documente publice si pot fi consultate pe pagina oficiala a Agentiei, la sectiunea Rapoarte si Liste, accesand link-ul www.afir.info>>Rapoarte si Liste>>Rapoarte de selectie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE