Ministrii Agriculturii din UE, despre importurile masive de cereale din Ucraina: cerem stabilizarea pietei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrii Agriculturii din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania cer Comisiei Europene sa ia masuri pentru a stabiliza piata interna de cereale, in conditiile cresterii masive a importurilor din Ucraina, a declarat ministrul ungar al Agricultorii, Istvan Nagy.

Ministrii Agriculturii din CEE au avut o reuniune la Berlin cu ocazia expozitiei internationale “Saptamana Verde 2023” (Grune Woche), a precizat Ministerul ungar al Agriculturii intr-un comunicat de presa.

Chiar daca porturile ucrainene au fost partial deschise in ultimele luni, importurile de cereale si oleaginoase din Ucraina ale tarilor vecine au crescut.

Citeste si: Ministrul Daea, despre programul Tomata: „va avea o libertate mai mare de valorificare”

Traderii internationali au facut trecerea la produsele ucrainene pe pietele care erau traditionale pentru cerealele din Ungaria, asa ca a scazut semnificativ cererea pentru acestea din urma, se precizeaza in comunicatul de presa.

In timp ce costurile cu importurile au ramas la un nivel ridicat, importurile din Ucraina au dus la diminuarea preturilor pentru producatorii ungari.

In plus, prezenta pe termen lung a cerealelor si oleaginoaselor din Ucraina va crea “probleme serioase” in tarile europene care cultiva aceleasi produse, a mai spus Istvan Nagy, care a cerut o analiza a situatiei de pe piata si masuri corespunzatoare din partea UE.

Aceste masuri ar trebui sa vizeze protejarea fermierilor locali si echilibrarea pietei comunitare, respectand in acelasi timp masurile UE destinate sa faciliteze exporturile de produse ucrainene, a adaugat oficialul ungar.

In perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin are loc cea de-a 87-a editie a expozitiei internationale “Saptamana Verde 2023” (Grune Woche).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE