Ministerul Agriculturii, proiect pentru a reduce risipa alimentara. Ce obligatii au operatorii economici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii, companiile din industria agroalimentara vor avea obligatia sa elaboreze anual un plan de diminuare a risipei alimentare, in primul trimestru al fiecarui an, pe care il vor prezenta autoritatilor.

Masura face parte din normele de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, puse in dezbatere publica. Documentul prevede ca operatorii economici din intregul lant agroalimentar, indiferent de forma de organizare, autorizati/inregistrati sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in vederea donarii/comercializarii de produse agroalimentare, iau masuri ca in toate etapele de productie, de procesare, depozitare, distributie si comercializare a alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare, sa fie respectate dispozitiile cu privire la siguranta produselor agroalimentare conform regulamentelor europene si nationale.

Cui se adreseaza aceste norme

Masurile de prevenire pentru diminuarea risipei alimentare se adreseaza operatorilor economici, din cadrul fiecarei verigi a lantului agroalimentar, respectiv: productia primara, prelucrare/procesare, depozitare, distributie, comercializare, sectorul de industrie hoteliera si a serviciilor de alimentatie publica.

Obligatiile operatorilor economici- donatori

Operatorii economici -donatori au obligatia:

(a) sa elaboreze planul anual de diminuare a risipei alimentare, pe care il vor prezenta autoritatilor competente in domeniul risipei alimentare la solicitarea acestora;

(b) sa transmita la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pana la data de 31 martie a fiecarui an rapoartele anuale pentru perioada cuprinsa in intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent

Operatorii din lantul agroalimentar implicati in procesul de transfer al alimentelor prin donare au obligatia de a pastra, pentru o perioada de 3 ani, evidenta furnizorilor produselor agroalimentare pe care le primesc si a beneficiarilor acestora, cu exceptia cazului in care produsele agroalimentare sunt distribuite direct catre consumatorul final.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE