Fondurile europene acordate de AFIR in cei 18 ani de activitate

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a organizat in data de 11 decembrie 2018 Simpozionul National „Dezvoltarea durabila a mediului rural”, eveniment care s-a desfasurat in Bucuresti, cu ocazia implinirii a 18 ani de activitate a Agentiei.

„Transmit aprecierea si respectul meu tuturor celor care sunt astazi in situatia de a-si aduna rezultatul muncii lor si pe care ii numesc fauritorii de hrana ai tarii, tuturor celor care se afla acolo unde se plamadeste productia. AFIR impreuna cu alte institutii ale Ministerului Agriculturii compun structura de rezistenta administrativa, reprezinta manunchiul de sprijin al fermierilor romani. Aveti misiunea sa fiti alaturi de satele romanesti, sa fiti alaturi de romanii care indraznesc sa porneasca pe un drum nou si care au nevoie de sprijinul si indrumarea pe care le pot avea daca noi toti ne facem datoria.” a declarat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA.

Primul Program pe care l-a derulat institutia a fost SAPARD. Acesta a avut un rol important in ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii si a mediului rural prin stabilirea premiselor tehnice si financiare pentru aderarea Romaniei la Uninea Europeana. De asemenea, fondurile europene primite prin PNDR 2007-2013 si PNDR 2014-2020 au sprijinit tara noastra sa se adapteze la standardele europene si au contribuit major la modernizarea agriculturii romanesti.

„Acest simpozion are o importanta deosebita pentru ca am marcat 18 ani de la infiintarea Agentiei, in anul 2000. La fel ca acum 100 de ani cand am primit de la inaintasii nostri o Romanie moderna, un stat unitar cand regiunile istorice s-au unit pentru prima data, cred ca si noi suntem datori sa lasam in urma noastra repere ale activitatii profesionale.

Celebrarea majoratului reprezinta si un prilej excelent sa aducem multumiri tuturor beneficiarilor nostri, dar si partenerilor institutionali si sociali care sprijina in permanenta procesul de accesare si de implementare a fondurilor europene, derulate atat prin SAPARD, cat si prin FEADR. a precizat directorul general al AFIR, Adrian-Ionut CHESNOIU.

La eveniment au participat inalti oficiali ai Parlamentului si Guvernului Romaniei, secretari de stat si directori din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si ai structurilor subordonate, reprezentanti ai mediului academic, institutii partenere, precum si partenerii sociali de traditie care sustin agricultura si mediul rural.

„Sunt 18 ani in care, prin intermediul Agentiei, au intrat efectiv in tara peste 13 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii si a mediului rural. Daca am realiza bilantul celor 18 ani in indicatori fizici, as putea transpune 13 miliarde de euro absorbiti in semnarea a  130.000 de contracte de finantare, in sprijinirea a peste 23.000 de tineri fermieri instalati, in realizarea sau in curs de realizare a peste 18.000 de km de retea de apa si de canalizare si a 17.000 de km de drumuri rurale. Prin aceste fonduri, au fost si sunt sustinute in acest moment peste 6.000 de IMM-uri pentru investitii non-agricole. Aceste cifre ne ajuta sa realizam cat de mult s-a dezvoltat zona rurala din Romania. Sunt extrem de mandru ca aproape in fiecare comuna din Romania exista un panou indicativ cu AFIR, fapt ce ne arata ca exista cel putin o investitie realizata din fondurile gestionate de Agentie.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionut CHESNOIU.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE