Ministerul Agriculturii doreste sa realizeze un parc agroindustrial cu centru de afaceri integrat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Daniel Botanoiu, secretar de stat la MADR, a organizat de curand masa rotunda cu tema „Oportunitati bioeconomice pentru dezvoltarea rurala a Romaniei”, in cadrul careia au participat toate partile implicate in proiectul privind realizarea unui parc agroindustrial integrat cu centru de afaceri, informeaza un comunicat al Ministerului.

Acest proiect porneste de la conditiile existente in Romania in prezent si isi propune identificarea solutiilor pentru problemele intalnite in localitatile din mediul rural. Implementarea proiectului ar da o noua dimensiune notiunilor de bioeconomie si societate rurala, asigurand locuri de munca in parcul agroindustrial rural, in centrul de afaceri si dezvoltare rurala, in unitatile care produc biocombustibili din deseuri vegetale si in unitatile de prelucrare a materiilor prime vegetale si animale. In ansamblu, proiectul tinteste imbunatatirea conditiilor de viata din mediul rural.

Totodata, in domeniul productiei de energii neconventionale, un astfel de parc agroindustrial ar da posibilitatea investitorilor sa valorifice sursele alternative de energie.

Cei prezenti la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au avut un dialog deschis prin care fiecare participant a punctat importanta realizarii acestui proiect, in perspectiva cresterii competitivitatii agroalimentare, asigurarii rezervelor de apa si hrana pentru populatie, dar si pentru asigurarea sigurantei si securitatii alimentare, utilizarea rationala si eficienta a resurselor agricole si forestiere, crearea de locuri de munca in mediul rural etc.

Printre participantii mesei rotunde de la sediul MADR s-au numarat reprezentanti ai Academiei Romane, ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, ai Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, ai Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei din Italia, directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare Bioresurse Alimentare.

Proiectul vine in contextul in care fermierii romani ar putea fi nevoiti incepand de la 1 ianuarie 2016 sa achite o taxa pe deseurile organice daca le depoziteaza la gunoi.

Bioeconomia Uniunii Europene are o cifra de afaceri anuala de 2000 miliarde euro asigurand 9% din locurile de munca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE