Maine praznuim aducerea moastelor Sfantului Sfintit Mucenic Foca, episcop de Sinope

Facebook
Twitter

Maine se face pomenirea aducerii moastelor Sfantului Sfintit Mucenic Foca, episcop de Sinope.

Mutarea moastelor sfantului sfintitului mucenic Foca din Sinope la Constantinopol s-a petrecut in ziua de 23 iulie in anul 403 sau 404. Praznuirea sa se face la data de 22 septembrie.

Sfantului Sfintit Mucenic Foca s-a nascut in cetatea Sinopiei. Tatal tau se numea Pamfil, iar mama sa, Maria.

„Acestia au nascut pe acest fericit Foca, care din tinerete era plin de darul Duhului sfant; ii gonea pe diavoli din oameni si tamaduia neputintele”, scriu sfintii parinti.

Ajungand la varsta barbatului desavarsit, pentru viata lui cea imbunatatita, a fost ales episcop al cetatii Sinope.  Sfantul Sfintit Mucenic Foca a fost prins si chinuit in timpul imparatului Traian (98-117) de catre African, care l-a silit sa jertfeasca idolilor, dar Sfantul Sfintit Mucenic Foca a vrut a se aduce pe sine insusi jertfa lui Dumnezeu. Vazand credinta Sfantului Sfintit Mucenic Foca, African a poruncit sa fie supus la cumplite chinuri.

Sfantul Sfintit Mucenic Foca a rabdat cu vitejie si a auzit un glas din inaltime intarindu-l si asa a biruit muncile pentru Iisus. Apoi, cei ce-l chinuiau l-au pus pe el pe o tigaie arsa in foc si indata tigaia s-a racit, pentru ca biruia duhovnicescul foc care ardea spre Dumnezeu in inima lui puterea focului celui simtit.

Iar dupa chinurile cele de multe feluri, il aruncara intr-o baie infocata, si acolo, rugandu-se, si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, iar trupul Sfantului Sfintit Mucenic Foca a fost ingropat de cei credinciosi cu cinste si mai multe minuni se savarsesc la mormantul lui.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE