Maine se face pomenirea aducerii moastelor Sfantului Sfintit Mucenic Foca, episcop de Sinope.

Mutarea moastelor sfantului sfintitului mucenic Foca din Sinope la Constantinopol s-a petrecut in ziua de 23 iulie in anul 403 sau 404. Praznuirea sa se face la data de 22 septembrie.

Sfantului Sfintit Mucenic Foca s-a nascut in cetatea Sinopiei. Tatal tau se numea Pamfil, iar mama sa, Maria.

„Acestia au nascut pe acest fericit Foca, care din tinerete era plin de darul Duhului sfant; ii gonea pe diavoli din oameni si tamaduia neputintele”, scriu sfintii parinti.

Ajungand la varsta barbatului desavarsit, pentru viata lui cea imbunatatita, a fost ales episcop al cetatii Sinope.  Sfantul Sfintit Mucenic Foca a fost prins si chinuit in timpul imparatului Traian (98-117) de catre African, care l-a silit sa jertfeasca idolilor, dar Sfantul Sfintit Mucenic Foca a vrut a se aduce pe sine insusi jertfa lui Dumnezeu. Vazand credinta Sfantului Sfintit Mucenic Foca, African a poruncit sa fie supus la cumplite chinuri.

Sfantul Sfintit Mucenic Foca a rabdat cu vitejie si a auzit un glas din inaltime intarindu-l si asa a biruit muncile pentru Iisus. Apoi, cei ce-l chinuiau l-au pus pe el pe o tigaie arsa in foc si indata tigaia s-a racit, pentru ca biruia duhovnicescul foc care ardea spre Dumnezeu in inima lui puterea focului celui simtit.

Iar dupa chinurile cele de multe feluri, il aruncara intr-o baie infocata, si acolo, rugandu-se, si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, iar trupul Sfantului Sfintit Mucenic Foca a fost ingropat de cei credinciosi cu cinste si mai multe minuni se savarsesc la mormantul lui.

Print Friendly