Un trader din top 5 vrea taxă direct proporțională cu evaziunea pentru licențierea depozitarilor de cereale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intrarea în vigoare a legii 101/2014 privind certificatele de depozit nu va avea anul acesta efectele scontate asupra fermierilor, în contextul în care legea se va aplica după startul campaniei de recoltare la grâu, orz și rapiță, iar procedura de licențiere a depozitarilor ar fi trebuit să conțină și prevederi mai dure menite să stăvilească evaziunea, consideră Mihai Anghel, șeful Cerealcom Dolj.

„Faptul că legea se aplică târziu este o problemă pentru toată lumea. Legea este un instrument care s-a folosit până acum cu succes. Cred că cei care emit certificatele de depozit nu-și dau seama ce valoare are acest instrument în mâna fermierului, care, avându-l, nu ar mai fi forțat să își vândă producția când marfa nu are preț. Dacă legea ar fi aplicabilă, ar câștiga fermierul, pentru că ar putea lua credit ca să înființeze o nouă cultură, ar câștiga bancherul, pentru că ar da credit bazându-se pe certificatul de depozit, garantate, dar ar câștiga și statul. Cum ar fi ca statul să încaseze impozite pentru grâul vândut la un preț cu 50% mai mare față de cel de acum?”, ne-a declarat Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj.

În plus, arată acesta, deși certificatele de depozit vor fi emise electronic, nu va fi stopată evaziunea.

„Pentru acordarea licenței, ar trebui instituită o taxă direct proporțională cu media evaziunii din sector și atunci cei care intră în afacere doar pentru a face speculă se vor gândi de două ori”, crede Mihai Anghel.

În privința recoltei de anul acesta, șeful Cerealcom Dolj spune că sunt unele întârzieri cauzate de capriciile vremii, dar este încrezător că producția va fi pe măsura celei de anul trecut.

Grupul Cerealcom, aflat în primii trei producători și în primii cinci traderi de cereale din România, exploatează o suprafață agricolă de 25.000 de hectare.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE