Silvicultura din Romania este una buna, cu norme bine puse la punct, cel putin in teorie, insa specialistii din domeniul silvic trebuie sa tina cont ca, din cauza schimbarilor climatice lucrurile nu mai sunt la fel ca in trecut, a declarat Radu Melu, manager paduri la WWF Romania.
„Fiecare dintre noi trebuie sa constientizam ca nu mai putem asa. Nu se poate ca fiecare dintre noi sa actionam la nivelul schimbarii climatice pastrand acelasi mod de viata. Trebuie sa fim atenti cu gunoiul, cu energia electrica, cu apa, cu modul de transport. Putem sa impadurim si padurile au un mod de atenuare a problemelor cu emisiile de carbon si nu numai. In Romania, avem in momentul de fata, cel putin la nivel de teorie, un sistem de norme foarte bine pus la punct, mai ales daca il judecam in comparatie cu ce s-a intamplat in Europa de Vest. Avem o silvicultura buna, cel putin la nivel de teorie. Uneori, regulile nu s-au respectat si in teren, dar asta e o alta discutie. Cu toate aceste, insa, in contextul schimbarilor climatice, in care vorbim de cu totul alt decor, poate ca practicile silvice de pana acum incep sa nu mai fie atat de bune, pe alocuri. Specialistii din padure trebuie sa ia in considerare faptul ca nu mai e ca inainte. Dintr-un chestionar recent pe care l-am facut a rezultat faptul ca avem o problema cu doboraturile si rupturile de vant. Dupa aceea, o problema cu atacurile insectelor de scoarta si defoliatorii care fac ravagii in Europa de Vest. Apoi, incendiile de padure sunt o problema, deocamdata destul de accentuata in Europa, mai putin in Romania. De asemenea, o alta problema sunt ploile inghetate care au un rol distructiv in padure”, a declarat Melu.
Specialistul WWF Romania a apreciat ca aparitia palcurilor de paduri in afara fondului forestier nu este un lucru imbucurator, deoarece in acele zone activitatea agricola s-a redus si, in plus, se pierd suprafete importante de pajisti.
„Numarul celor implicati in constientizarea situatiei in care ne gasim (in materie de protectie a mediului, n.r.) va creste. Simt acest fenomen si in Romania, unde numarul celor implicati este in crestere si, din punctul meu de vedere, e un lucru imbucurator. Este relativ greu sa-ti faci o imagine doar dintr-o vizita la picnic sau intr-o deplasare prin padure. Trebuie sa judecam lucrurile prin prisma informatiilor centralizate pe care le avem. In momentul de fata se intampla niste lucruri (…) Putem sa spunem ca e imbucurator ca au aparut paduri in afara fondului forestier, pe terenurile agricole. Dar nu este la fel de imbucurator pentru ca acolo s-a redus activitatea agricola si pierdem un alt ecosistem extrem de valoros – pajistile… Cred ca trebuie sa avem o solutie la ceea sce se intampla in momentul de fata si anume ca, intr-adevar, suprafetele acestea de padure cresc. Intr-o alta ordine e idei, in padurile pe care deja le avem se intampla uneori, nu tot timpul si nu peste tot, sa avem zone nevralgice, dar si zone-fanion, care ne reprezinta foarte bine, inclusiv padurile virgine”, a spus Melu.