Masura disperata. Apicultorii din Arad isi duc albinele in Ungaria, unde culturile sunt irigate

Facebook
Twitter

Seceta, care a cauzat uscarea plantelor de camp, ii afecteaza si pe apicultori.

In lipsa polenului, acestia avertizeaza ca mierea din acest an va fi putina si scumpa si multi crescatori de albine din judetul Arad aleg chiar sa mearga cu efectivele in Ungaria, acolo unde culturile se iriga, noteaza Digi24.

Nu multi apicultori se pot lauda ca au stors miere de salcam in 2022. Asta, pentru ca in judetul Timis mare parte a florilor de salcam au fost distruse de canicula. Apicultorii au dus stupii in alte zone din tara ca sa poata produce miere.

Spasa Spoianov, apicultor: Avand in vedere ca toate s-au scumpit, toate imputurile s-au scumpit aici, o sa simtim destul de bine palma asta.

Citeste si: APPR: provocari majore pentru fermieri, in acest an

Baza proteica, polenul, o sa pice, eu ca apicultor, eu imi pregatesc turta mai ales pentru roiuri proiteice ca sa le ajut sa isi formeze corpul gras din august.

Petre Doda, presedinte Asociatia Crescatorilor de Albine, Timis: Fiecare apicultor investeste si cauta sa poata scoate si acel mic profit, de multe ori chiar munca apicultorului nu este retribuita, faci din placere.

Pentru ca la vecinii din Ungaria nu este seceta, deoarece ei isi iriga culturile, multi apicultori din Arad, spre exemplu, merg cu stupii pana la granita ca alibele sa polenizeze plantele din tara vecina.

Barbat: Dincolo este un lan foarte frumos de floarea soarelui, si la noi fiind atat de uscat, chiar daca avem floarea soarelui, nu exista polen in floare, si atunci apicultorii isi aduc aici pe frontiera albinele si albinele fac contrabanda, aduc miere din Ungaria.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE