APPR: provocari majore pentru fermieri, in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seceta severa, proximitatea fata de zona de conflict, infrastructura rutiera si feroviara deficitare, dar si lipsa unui sistem de irigatii, reprezinta provocari majore pentru fermieri. Din aceasta cauza, decidentii politici ar trebui sa ia masuri prioritare, sustin reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).

“In contextul regional si european actual extrem de tensionat si de complicat pentru toate domeniile, avem nevoie de stabilitate si de predictibilitate, avem nevoie ca agricultura sa poata continua sa fie un furnizor credibil de securitate alimentara, devenita dimensiune esentiala a securitatii!

Din acest motiv, ne exprimam increderea ca actuala coalitie de guvernare si noul detinator al portofoliului agriculturii isi vor asuma politic continuarea proiectelor incepute de domnul Adrian Chesnoiu, pe care le consideram de importanta vitala pentru lantul valoric agricol si, in general, pentru economia romaneasca, fie ca vorbim despre renegocierea PNRR-ului in vederea introducerii investitiilor in sistemul national de irigatii, de definitivarea planului strategic pentru Politica Agricola Comuna (PAC), de reglementarea Legii salarizarii in agricultura si sectoare conexe, de solutii pentru gestionarea durabila a riscurilor agricole etc.”, sustin reprezentantii APPR.

Citeste si: MADR: sprijin suplimentar pentru fermierii romani. Pentru ce activitati va fi acordat?

Potrivit documentului, proximitatea fata de zona de conflict, seceta severa si lipsa sistemelor de irigatii, infrastructura rutiera si feroviara deficitare, constituie provocari majore pentru producatorii agricoli, asupra carora decidentii politici ar trebui sa se aplece cu prioritate.

“Subliniem inca o data ca proximitatea fata de zona de conflict (cu toate efectele asociate, de la presiunea exercitata asupra preturilor si tarifelor si pana la perturbari in aprovizionarea cu combustibil), seceta severa si lipsa sistemelor de irigatii, infrastructura rutiera si feroviara deficitare, constituie provocari majore pentru producatorii agricoli, asupra carora decidentii politici ar trebui sa se aplece cu prioritate.

De asemenea, atragem atentia ca in acest moment ar trebui intensificat dialogul cu Comisia Europeana pentru lamurirea si finalizarea optiunilor de politici si instrumente de sprijin pentru perioada de programare 2023-2027 ale Romaniei, pentru ca orice tergiversare poate avea consecinte grave in alocarea bugetului PAC – iar in acest context, speram ca vom putea contribui la forma finala a PNS ca parteneri ai MADR in cadrul grupelor de dialog civil”, se mai precizeaza in document.

Totodata, reprezentantii APPR subliniaza ca este nevoie de vointa si de coerenta politica, de un calendar ferm, cu obiective clare si responsabili delegati.

“Avem nevoie de optiuni intelepte, care sa asigure continuitate si stabilitate si sa duca la rezolvarea problemelor grave cu care se confrunta sectorul agricol romanesc”, se mai spune in comunicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE