MADR se laudă că a luat măsuri pentru a stinge seceta anunţată pentru această vară

Facebook
Twitter

La un an de la preluarea portofoliului de la Agricultură, ministrul Daniel Constantin şi-a exprimat regretul că nu a fost numit mai devreme în funcţie, cu măcar 2-3 luni, pentru a combate efectele secetei din 2012. Pentru anul în curs, Constantin promite că agricultorii vor primi tot sprijinul necesar pentru a nu-şi mai vedea producţiile prăjite de soare.~~

Una dintre bilele albe de pe lista lui Daniel Constantin o reprezintă reducerea preţului la energie cu 20%, prin organizarea mai bună a ANIF. Consultă AICI tarifele practicate de ANIF pentru irigaţii.

La sfârşitul lunii mai se vor umple cu apă canalele de irigaţii. Ministrul spune că este mai ieftin să aloci 5-7 milioane de euro pentru umplerea canalelor, decât să plăteşti despăgubiri de 45 de milioane de euro fermierilor afectaţi de secetă.

“Practic vom aduce apa mai aproape de fermieri. Acest lucru înseamnă costuri mai mici şi suprafeţe mult mai mari irigate în acest an. Numai în acest moment contractele de irigaţii pe care le avem depăşesc 400.000 de hectare, iar ca o comparaţie, anul trecut s-au irigat doar în jur de 120.000 de hectare. Există speranţa că putem iriga în acest an suprafaţa contractată, poate chiar mai mult şi astfel să diminuăm efectele secetei pentru că majoritatea acestor contracte sunt în zone cu risc mare de secetă, respectiv în Câmpia Bărăganului, Moldova, în zona Olteniei, zone care atunci când a fost secetă au suferit pierderi foarte mari”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, asociaţiile de udători au primit în 2012 circa 100 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE