Prognoza agrometeorologică: secetă pedologică puternică şi extremă

Facebook
Twitter

Conţinutul de umiditate din solul agricol se va situa în limite satisfăcătoare în estul Moldovei, local în centrul şi nordul Munteniei, izolat în sud-estul Dobrogei şi nordul Transilvaniei, se precizează în prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 8-14 august, publicată, joi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Din punct de vedere agrometeorologic, în cultura neirigată de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local extremă, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, local în estul, centrul şi sudul ţării, dar conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole.

De asemenea, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare în estul Moldovei, local în centrul şi nordul Munteniei, izolat în sud-estul Dobrogei şi nordul Transilvaniei.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, în condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile prăşitoare neirigate, starea de vegetaţie a plantelor se va deprecia în continuare, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

În majoritatea zonelor de cultură, floarea-soarelui se va afla la maturitatea în ceară (60-100%) şi deplină (10-100%) la nivelul întregii ţări, izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

La majoritatea plantaţiilor, la speciile de seminţoase (măr, păr, gutui), se vor semnala creşterea rodului şi acumularea zahărului în fructe, iar la sâmburoase (piersic, prun) se vor extinde lucrările de recoltare. Totodată, viţa-de-vie va înregistra în continuare creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi coacerea boabelor la soiurile de masă.

Din punct de vedere meteorologic, în perioada 8-14 august, va fi mai cald decât în mod obişnuit în aproape toate zonele de cultură, chiar caniculară, îndeosebi la începutul intervalului.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17 şi 33 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de până la 10 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Maximele aerului vor fi cuprinse între 22 şi 40 grade Celsius, iar minimele se vor încadra între 10 şi 26 grade Celsius. Pe de altă parte, sunt posibile ploi locale, sub formă de aversă, nesemnificative din punct de vedere agricol, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în special în vestul, nordul şi centrul ţării, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE