MADR: nou mod de obtinere a certificatelor fitosanitare de catre fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Operatorii profesionisti care deruleaza activitati de export cu plante, produse vegetale si alte obiecte, au obligatia sa solicite Autoritatii Nationale Fitosanitare eliberarea certificatelor fitosanitare pentru export. Aceste documente oficiale garanteaza ca marfurile exportate indeplinesc exigentele fitosanitare impuse de tara importatoare.

In scopul eficientizarii activitatii, a fost creat un sistem online, prin intermediul caruia operatorii profesionisti depun in format electronic cererile de eliberare a certificatelor fitosanitare pentru export. Astfel, toate cererile se vor depune exclusiv online, fara a mai fi nevoie sa fie intocmite in format tiparit si depuse fizic.

Aceasta functionalitate, pusa la dispozitie de catre MADR pe pagina de internet a institutiei, asigura o gestionare eficienta a activitatii, scurtand considerabil timpul de preluare si procesare a cererilor de catre autoritatile competente, in paralel cu monitorizarea in timp real a mecanismului de solicitare si eliberare a certificatelor fitosanitare.

Citeste si: Fonduri europene 2022: fonduri de 24,7 milioane de euro, acordate de AFIR

Sistemul a fost conceput ca un instrument util pentru operatorii economici romani care realizeaza comert exterior, continand facilitati care permit notificarea deponentilor de fiecare data cand se schimba statusul cererii depuse.

Tehnologia utilizata de catre echipa de experti IT a AFIR pentru dezvoltarea aplicatiei, permite utilizarea sistemului atat cu ajutorul unor terminale fixe (ex.: unitati PC desktop/laptop), cat si cu ajutorul terminalelor mobile de tip smartphone, indiferent de sistemul de operare al acestora.

Aplicatia se adreseaza si unor parti terte interesate, cum ar fi lucratorii vamali, care acum au posibilitatea sa verifice statusul eliberarii unui certificat fitosanitar, sau chiar o copie a acestuia doar prin scanarea unui cod QR afisat in cadrul aplicatiei accesibile la adresa https://fitocertanfdf.madr.ro, inclusiv de pe telefonul mobil.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE