MADR: Mai mulți bani pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene

Facebook
Twitter

Anul viitor, bugetul Ministerului Agriculturii va fi mai mare cu 2,3 miliarde de lei comparativ cu bugetul pe anul în curs. Cea mai mare parte din banii alocați în plus va merge către cofinanțarea proiectelor derulate cu fonduri europene.

Senatorii şi deputaţii din Comisiile reunite de agricultură şi silvicultură din Parlament au aprobat astăzi  proiectul bugetului Ministerului Agriculturii pentru 2014. Pe marginea acestui proiect au fost depuse 12 amendamente, din care a fost adoptat doar unul. Acesta prevede suplimentarea bugetului MADR cu 28,6 milioane de lei pentru cei 10.000 de fermieri, care deţin 279.000 de capete bovine, afectaţi de decizia Curţii de Conturi cu privire la plata naţională directă complementară din sectorul zootehnic, informează Agerpres.

În 2014, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va dispune de un buget de 19,41 miliarde lei, în creştere cu 7,8% faţă de 2013, respectiv 2,94% din PIB. Din bugetul total, aproximativ 5,887 miliarde de lei provin de la bugetul de stat, iar 7,2 miliarde de lei din contribuţia nerambursabilă a UE. Pentru cofinanțarea proiectelor derulate cu fonduri europene, au fost prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii pe 2014 peste 2,6 miliarde de lei.

„Cred că avem nevoie de un buget corespunzător la agricultură, conform nevoilor pe care le au fermierii şi sper că agricultura nu a rămas doar la nivel de potenţial. An de an amendamentele depuse la bugetul MADR sunt tot mai puţine, ceea ce înseamnă că avem în fiecare an un buget tot mai bun. Pentru 2014 este o creştere a bugetului, dar mi-aş fi dorit să se revadă, în primul rând, la capitolul subvenţii, dar se datorează capitolului de cofinanţare. Este de înţeles, pentru că în anul 2014 vom avea două programe naţionale de dezvoltare rurală de finanţat. Noi sperăm ca în a doua parte a lui 2014 să avem deja primele măsuri din noul PNDR pe care le scoatem la licitaţie şi cred că avem nevoie de finanţare. Aici avem o creştere în buget de la 6,09 miliarde lei, la 7,2 miliarde lei”, a declarat azi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în dezbaterile pe buget din Comisiile reunite de agricultură şi silvicultură din Parlament.

Cum se vor împărți banii

Ajutoarele totale acordate producătorilor agricoli din fonduri naţionale în 2014 se ridică la 2,36 miliarde de lei, din care pentru subvenţii sunt alocate 1,52 miliarde de lei. Pentru plăţile care vor fi făcute către producătorii din sectorul vegetal au fost alocate 663 milioane de  lei, iar pentru plata rentei viagere agricole suma de 69 milioane de lei.

În bugetul pe 2014 au fost incluse și elemente de noutate. Unul dintre acestea este menţinerea schemei de subvenţionare pentru motorina utilizată în agricultură, suma alocată fiind de peste 473 milioane de lei, pentru primele trei trimestre din 2014. Ministrul Constantin speră ca la rectificarea bugetară care va fi operată anul viitor să fie alocate și sumele necesare pentru ultimul trimestru.

Totodată, la capitolul subvenții apare o măsură nouă, respectiv ajutorul de minimis pentru achiziţionarea tancurilor de răcire.

„Avem două provocări mari pe lapte. Una la 1 ianuarie 2014, când expiră derogarea pentru calitatea laptelui, şi una la 1 ianuarie 2015, când vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european şi competiţia pe piaţă va creşte foarte mult”, a declarat Daniel Constantin.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE