MADR înfiinţează Consorţiul Naţional AgriAliment

Facebook
Twitter

MADR intentioneaza sa infiinteze Consortiu National AgriAliment.  MADR motivează necesitatea înfiinţării Consortiului National AgriAliment prin necesitatea revizuirii dialogului dintre reprezentanţii ministerului, pe de o parte, şi reprezentanţii fermierilor, pe de cealaltă parte.

“În vederea creşterii transparenţei şi a asigurării unui echilibru mai bun între interesele reprezentate, este necesar să se reexamineze dialogul în grupurile consultative care se ocupă de probleme legate de sectorul agroalimentar”, se arată în proiectul de Ordin, remis redacţiei stiriagricole.ro.

„Consorţiul ar trebui să ofere asistenţă MADR şi CE şi să ajute la desfăşurarea unui dialog periodic cu privire la toate aspectele referitoare la politica agricolă comună, inclusiv la dezvoltarea rurală şi la punerea sa în aplicare, şi în special cu privire la măsurile pe care MADR şi Comisia este invitată să le ia în acel context, inclusiv referitor la aspectele internaţionale în materie de agricultură, să realizeze un schimb de experienţă şi de bune practici, să ofere consultanţă în materie de strategie, sau din proprie iniţiativă şi să monitorizeze evoluţiile politicii”, este prevăzut în documentul menţionat.

“Se pare că vizita noastră (Avram Fitiu – Federaţia Naţională de Agricultură Ecologica-FNAE, Claudiu Frânc – Federaţia Crescătorilor de Bovine din Romania-FCBR, Bogdan Buzescu – Confederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti din Romania-CATAR), a Alianţei ROPAC la Bruxelles, la DG AGRI, din data de 2 decembrie 2013 a dat roade. Discutând la acea dată de cele 3,5 milioane de euro pe care MADR le-a anunţat că le va cheltui pentru realizarea PNDR-ului şi de organizaţiile selectate pentru acest demers care nu aveau legătură directă cu agriculura, ocazie cu care am prezentat varianta noastră de PNDR pentru 2014-2020, conducerea DG AGRI Unit 4 pentru PNDR România ne-a asigurat că vor urmări îndeaproape procesul de consultare al organizaţiilor din ţară şi că vor analiza şi eventualele diferenţe între cele două programe PNDR 2014-2020, cel al Alianţei ROPAC şi cel al MADR. Noi suntem deschişi şi încrezători faţă de minister. Până ce MADR nu publică spre consultare varianta de PNDR propusă nu avem ce compara. Sperăm să fie mai bun ca cel propus de noi! Argumentat!”, afirmă Alin Bogdan Buzescu, preşedinte la Confederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti din România – CATAR şi reprezentant al Alianţei RO PAC.

Alianţa RO PAC este de acord propunerile MADR. “În principiu suntem de acord cu cele propuse. Încă nu am primit nici o invitaţie sau înştiinţare. Totul depinde modul de realizare/constituire. Avem nevoie de reprezentanţi la Comisia Europeană. În principiu, noi, agricultorii, avem nevoie de reprezentare şi în Parlamentul României dar şi în Parlamentul European”, adaugă Alin Bogdan Buzescu.

De ce Consorţiul Naţional AgriAliment ? „Organizaţiile membre sunt desemnate de către Ministru din rândul organizaţiilor care au răspuns invitaţiei de depunere a candidaturilor. Ministrul poate de asemenea desemna o organizaţie membră în cazul în care rămân sau apar locuri vacante”, este prevăzut în documentul menţionat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE