Ministerul Agriculturii vrea să înfiinţeze Comisia Naţională pentru autorizarea şi avizarea îngrăşămintelor. Noua instituţie va prelua atribuţiile Comisiei interministeriale din cadrul MADR.
Cantitatea de îngrăşăminte chimice utilizate de fermierii români a crescut constant ca volum din 2006 şi până în prezent, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR). În 2006, fermierii români au utilizat un total de 363 de mii de tone de îngrăşăminte chimice. Cinci ani mai târziu, cantitatea de îngrășăminte a urcat la 487 de mii de tone. Datele MADR arată că o bună parte din fermierii români au optat pentru îngrăşăminte naturale, în vreme ce cel mai folosit îngrăşământ chimic a fost cel pe bază de azot.
MADR intenționează să facă modificări în ceea ce privește reglementarea utilizării îngrășămintelor. Comisia Naţională pentru autorizarea şi avizarea îngrăşămintelor şi amendamentelor pentru sol se va organiza şi va funcţiona în coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca structură consultativă, fără personalitate juridică.
Comisia Naţională va înlocui Comisia interministerială pentru autorizarea îngrăşămintelor, preluând atribuţiile acestesteia legat de înscrierea produselor în lista îngrăşămintelor autorizate, cu menţiunea ro-îngrăşământ, pentru utilizarea şi comercializarea în România.
Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Comisiei, atribuţiile şi obligaţiile acesteia, precum şi procedurile de autorizare şi avizare a îngrăşămintelor şi amendamentelor pentru sol, se aprobă prin ordin comun al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi ministrului Sănătăţii.
Autorizaţiile RO-îngrăşământ emise pentru îngrăşăminte în conformitate cu legislaţia în vigoare la data emiterii acestora, îşi păstrează valabilitatea.
Potrivit hotărârii, utilizarea autorizaţiei RO-îngrăşământ şi a avizului pentru punerea pe piaţa din România şi comercializare, pentru produse care nu se regăsesc în lista îngrăşămintelor şi amendamentelor pentru sol autorizate sau avizate de Comisie, cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei şi interzicerea comercializării acestora.
În cazul comercializarii îngrăşămintelor şi amendamentelor care nu sunt marcate ,,îngrăşământ CE” sau nu au autorizaţie RO-îngrăşământ sau aviz pentru punerea pe piaţa din România comercianţii primesc o amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei şi interzicerea comercializării acestora.