Ministerul Agriculturii (MADR) va dezvolta un site specializat privind evoluţia pieţei funciare din România după ce Legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan va intra în vigoare.
Potrivit proiectului de Lege privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan între persoane fizice, MADR și structurile sale din teritoriu au obligația ca, în termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrarea dosarului privind vânzarea, să afișeze pe site-urile proprii oferta de vânzare timp de 15 zile.
„Ministerul Agriculturii intenţionează să dezvolte un site specializat pe evoluţia pieţei funciare în România, unde se vor putea vedea toate mişcările din piaţă. Legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan a fost adoptată marţi de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, şi va merge spre promulgare către preşedinte. Dacă va fi promulgată, va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, după care vom mai avea la dispoziţie încă 7 zile pentru normele metodologice de aplicare”, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu.
Acesta a precizat că proiectul Legii privind vânzarea terenurilor agricole în extravilan cuprinde în mare parte toate obiecţiile preşedintelui din cererea de reexaminare.
„Pe noile modificări se vor ocupa de piaţa financiară atât Agenţia Domeniilor Statului (ADS), care va avea însă doar capacitatea de a cumpăra terenuri, nu şi de a vinde, cum era anterior în proiect, şi va mai fi şi o Direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii care se va ocupa de eliberarea avizelor necesare şi de reglementarea pieţei funciare dacă vor exista disfuncţionalităţi în piaţă. ADS va trece în subordinea premierului şi în coordonarea Ministerului Agriculturii”, a subliniat Daniel Botănoiu.
Potrivit secretarului de stat Daniel Botănoiu, toate tranzacţiile se vor face pe carte funciară.
Baza de date privind vânzările de terenuri agricole situate în extravilan între persoane fizice va fi gestionată de Ministerul Agriculturii. De asemenea, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii, instituția trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare, care vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Agriculturii, al Dezvoltării regionale, Apărării și Culturii.