Ministerul Agriculturii a facut de curand o serie de precizari cu privire la un articol publicat recent, in cadrul caruia Achim Irimescu declarase ca Romania este o „piata de mana a zecea in care se aduc produse din straintate cu termene expirate, uneori existand cazuri in care salamul se spala de exemplu cu otet si se spune iar la vanzare”.

„Referitor la articolul publicat joi, 31 martie 2016, in Ziarul Financiar, cu titlul: „Ministrul agriculturii Achim Irimescu: In Romania salamul se spala cu otet si se pune iar in vanzare. Nimeni nu-i controleaza pe importatori. A fost carne de vita congelata de 40 de ani care a ajuns in Romania”, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:

Afirmatia ministrului Achim Irimescu, preluata in titlul stirii, contine informatii privind unele situatii punctuale relatate recent in mass-media si in cazul carora organele de control au intreprins actiuni pentru stoparea unor asemenea practici ilegale, eliminand riscul unor situatii care ar putea lasa loc unor interpretari generalizatoare. Au fost, desigur, cazuri izolate.

In acelasi context, declaratia ministrului Achim Irimescu se refera la intarirea capacitatii de control operata de autoritatile statului (prin necesitatea cresterii numarului de controale prin esantionare care se fac conform legislatiei in vigoare) astfel incat riscul de comercializare a unor produse neconforme sa fie diminuat cat mai mult.

Inca de la preluarea mandatului, ministrul Achim Irimescu a subliniat importanta sanatatii si securitatii alimentare, reliefand rolul autoritatilor cu atributii de control (ANSVSA, ANPC, Directia Generala a Vamilor, etc) atat in ceea ce priveste protejarea consumatorului final, cat si in ceea ce priveste conformarea producatorilor, procesatorilor si retailerilor la standardele europene si internationale de sanatate alimentara. Fara un control permanent si eficient, nu este protejat nici consumatorul, nici cei aflati pe lantul de productie si comercializare (producatorul, procesatorul si retailerul)”, este replica MADR.

Ministrul Agriculturii a afirmat recent, in cadrul unui interviu, ca Romania este o „piata de mana a zecea in care se aduc produse din straintate cu termene expirate, uneori existand cazuri in care salamul se spala de exemplu cu otet si se spune iar la vanzare”.

„Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania salamul se spala cu otet, se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii? Romania este o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul unui interviu acordat publicatiei „Ziarul Financiar”.

Nu este prima data cand seful MADR povesteste in spatiul public despre cazurile grave de nerespectare a sigurantei alimentare, precum si a legilor in vigoare. In februarie, Achim Irimescu a declarat pentru un post de televiziune ca o cantitate de carne de vina s-a plimbat timp de 25 de ani pana sa ajunga pe masa consumatorilor din Romania.

„Este un caz celebru. O cantitate de carne de vita a pornit din Irlanda si s-a plimbat timp de 25 de ani prin lume, inclusiv prin Argentina, si a ajuns in Romania unde a fost consumata. Era congelata de 25 de ani! Exista sistemul de restitutie la export si atunci au plimbat-o pentru ca sunt persoane inventive nu doar in Romania, sunt si in alte tari europene. Tara noastra nu era stat membru UE atunci, dar a fost destinatara acestui produs care s-a vandut la un pret de nimic, dar si-a scos de n ori costul din plimbatul prin diverse state membre, terte, pentru a-si recupera restitutia la export. Aceasta restitutie la export era o subventie europeana care compensa diferenta dintre pretul mondial si pretul european. Diferenta ti se acorda de Comisia Europeana prin Agentia de Plati in momentul in care duceai factura, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Afirmatiile ministrului Agriculturii vin intr-un context delicat pentru industria alimentara din Romania, mai ales dupa scandalul infectarii cu E.coli.

Share on Facebook