MADR: ce planuri are Romania cand vine vorba de agricultura ecologica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 23 iunie 2020, subsecretarul de stat Avram Fitiu a condus intalnirea desfasurata la sediul MADR cu Organismele de Inspectie si Certificare (OIC) din agricultura ecologica.

La intalnire au participat directori si experti din cadrul directiilor tehnice de specialitate a MADR. Dezbaterea a urmarit analiza propunerilor inaintate Ministerului de catre organismele de control pentru facilitarea activitatii actorilor implicati in agricultura ecologica si continuarea procesului de certificare a operatorilor in sistemul de agricultura ecologica, in contextul pandemiei COVID 19.

Sugestiile transmise de organismele de control in agricultura ecologica vizeaza aspecte privind: efectuarea inspectiilor suplimentare prin sondaj in sezonul 2020, prelungirea termenului de realizare a acestora pana in trimestrul I al anului 2021, posibilitatea de prelungire a termenului de depunere a documentelor justificative la APIA pana la data de 15 noiembrie 2020, precum si inregistrarea operatorilor in sistemul de agricultura ecologica la directiile agricole judetene.

In deschiderea discutiilor, subsecretarul de stat a afirmat: „Ne dorim sa schimbam paradigma de agricultura ecologica in Romania, sa putem gandi la fel ca in Europa vestica, in special in privinta produselor procesate. Imi doresc ca incepand de anul viitor, piata din sectorul public sa devina o tinta pentru acest Minister, iar in aceasta perioada realizam baza prin care aceasta piata va fi conturata”.

In acest context, subsecretarul de stat Fitiu a reliefat ca se urmareste modificarea legislatiei in vigoare pentru atingerea unor obiective precum: simplificarea activitatii operatorilor din sistem, un nivel crescut de responsabilitate conferit OIC-urilor, fapt ce implica ca sistemul de control sa devina mult mai riguros, posibilitatea de a concepe un sistem de control al OIC-urilor pe nivele de risc, in functie de numarul de operatori si istoricul OIC-ului la nivel european, atingerea unui nivel de control bazat pe un un nivel de risc diferentiat in functie de anumiti indicatori.

De asemenea, subsecretarul de stat a sustinut analiza oportunitatii privind modificarea actelor normative referitoare la accesul OIC la baza de date SNIA si APIA.

Referitor la solicitarea organismelor de control, ca inspectiile suplimentare prin sondaj din sezonul 2020 sa poata fi efectuate, ca masura exceptionala, si in primul trimestru al anului 2021, aceasta propunere a fost deja transmisa de catre alte organisme de control european si se afla in analiza la Comisia Europeana. Reprezentantii OIC-urilor au sustinut ca alte state europene au adoptat deja aceasta masura, iar in acest context subsecretarul de stat a subliniat ca, in urma furnizarii din partea OIC-uri a documentelor juridice care au stat la baza adoptarii unei astfel de decizii in alte State Membre, propunerea va fi analizata impreuna cu conducerea MADR.

Subsecretarul de stat a asigurat ca exista in analiza la nivelul MADR un set de masuri de depasire a crizei post Covid, care a avut implicatii majore in sectorul economic si agricol.

In urma discutiilor, o parte din propunerile transmise de organismele de control au fost agreate, iar celelalte urmeaza a fi analizate la nivelul conducerii.  Astfel, s-a stabilit ca acest tip de intalniri sa se desfasoare periodic pentru cunoasterea problemelor cu care se confrunta domeniul si identificarea unor solutii optime de sprijinire a sectorului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE