In data de 29 iulie 2020, subsecretarul de stat Conf.dr. Avram Fitiu a condus intalnirea desfasurata la sediul MADR cu Organismele de Inspectie si Certificare (OIC) din agricultura ecologica. La intalnire au participat directori si experti din cadrul directiilor tehnice de specialitate ale MADR.
Dezbaterea a vizat analiza problemelor identificate in sistemul de agricultura ecologica in ceea ce priveste inregistrarea, inspectia si certificarea operatorilor din flora spontana, solutii pentru imbunatatirea si evaluarea stadiului sistemului informatic intregrat pentru agricultura ecologica.
In cadrul discutiilor, subsecretarul de stat Avram Fitiu a subliniat ca in contextul in care potrivit celor doua strategii ale Uniunii Europene ”De la ferma la consumator si cea privind biodiversitatea”, se doreste ca pana in 2030, 25% din terenurile agricole din Europa sa devina terenuri agricole ecologice, este necesara regandirea agriculturii ecologice si eficientizarea mecanismelor de control la nivelul operatorilor colectori.
De asemenea, subsecretarul de stat Fitiu le-a transmis participantilor ca Ministerul doreste construirea unei piete publice pentru sectorul ecologic, iar in aceasta perioada se creeaza premisele prin care aceasta piata va fi configurata.
Totodata, conducerea MADR a evidentiat necesitatea atragerii unui numar cat mai mare de operatori din flora spontana spre agricultura ecologica si a exprimat cerinta de a produce valoare adaugata in domeniul agriculturii ecologice, un sector ce va benficia de o atentie sporita in noile politici agricole ale Uniunii Europene.
In acest context, subsecretarul de stat Fitiu a reliefat ca se doreste imbunatatirea legislatiei in vigoare in vederea simplificarii activitatii operatorilor din sistem si atribuirea unui nivel crescut de responsabilitate OIC-urilor printr-un sistem de control mult mai riguros.
Referitor la realizarea unui sistem informatic integrat dedicat sectorului de agricultura ecologica, conducerea MADR a subliniat ca aceasta cerinta are la baza necesitatea ca, in contextul construirii noului Program National Strategic, sectorul de agricultura ecologica sa fie mai bine gestionat, cu ajutorul unui sistem informatic practic si eficient, care sa faciliteze activitatea operatorilor, cat si a expertior MADR care administreaza aceasta activitate. Reprezentantii OIC-urilor au avut ocazia de a discuta direct cu exponentii dezvoltatorului softului, carora le-au prezentat aspectele care necesita a fi completate si imbunatatite.
Subsecretarul de stat Fitiu si-a exprimat speranta ca dialogul sa fie unul constructiv si fructuos in perspectiva proiectarii unor politici publice viabile in acest domeniu.