MADR anunta noutati despre reactivarea Masurii 14 – Bunastarea animalelor

Facebook
Twitter

Cea de-a VI-a intalnire a Comitetului de monitorizare pentru PNDR 2014-2020, organizata de Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, a avut loc vineri, 29 septembrie, în prezenta reprezentantilor Comisiei Europene – Directia generala pentru agricultura, informeaza un comunicat MADR.

În cadrul întalnirii, prezidata de secretarul de stat Alexandru Potor, au fost dezbatute o serie de subiecte de interes pentru agricultura romaneasca, constand în modificarile propuse asupra PNDR 2014-2020, care vor veni în sprijinul fermierilor din Romania pentru a asigura un nivel adecvat de compensantii financiare, în special pentru crescatorii de porci si pasari care aplica masuri de bunastare sau pentru a-i sprijini în sustinerea si încurajarea încheierii asigurarilor agricole, ca metoda de prevenire a riscurilor.

Astfel, au fost prezentate si discutate cu partenerii sociali o serie întreaga de modificari, reglaje aplicabile masurilor PNDR care vin în sprijinul beneficiarilor si care vor contribui la cresterea absorbtiei programului.

A fost propusa cea mai importanta modificare a PNDR din 2015 pana în prezent, modificare strategica ce vizeaza reactivarea Masurii 14 – Bunastarea animalelor si introducerea submasurii 17.1 – Contributii la primele de asigurare, care au presupus realocari importante. Toate aspectele mentionate au fost discutate cu membrii Comitetului de Monitorizare si validate în unanimitate de catre acestia.

De asemenea, s-a propus introducerea unor pachete noi în cadrul masurii 10 – Agromediu si clima, care vizeaza masuri de biodiversitate axate pe protectia unor specii de pasari dar si o modificare a masurii 11 – Agricultura ecologica, modificari solicitate de partenerii sociali.

În cadrul întalnirii a fost prezentat stadiul implementarii PNDR 2014-2020 de catre Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale si de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

“Consultarile cu membrii Comitetului de Monitorizare vor continua pe temele supuse dezbaterii si aprobarii în aceasta sedinta. Exista înca pasi de facut pentru definitivarea compensatiilor pentru fermierii care aplica masuri suplimentare de bunastare precum si pentru calculatiile referitoare la pachetele de agricultura ecologica, agromediu si masurile aferente sectorului silvic. Consider ca dezbaterile din Comitetul de Monitorizare au aratat angajamentul ferm al reprezentantilor fermierilor, producatorilor si procesatorilor, al reprezentantilor autoritatilor publice si al grupurilor de actiune locala de a conduce implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala catre o gestionare eficienta a fondurilor orientate catre rezultate. Totodata, apreciez implicarea membrilor Comitetului de Monitorizare si toate contributiile lor valoroase aduse în cadrul procesului de consultare, atat în grupurile de lucru cat si în cadrul acestui Comitet de Monitorizare”, a declarat secretarul de stat Alexandru Potor.

Discutiile purtate au fost constructive, aducand plus valoare pentru reprezentantii autoritatilor, finalizandu-se cu o serie de concluzii pozitive si punerea de acord asupra tuturor modificarilor propuse de catre toti partenerii sociali.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE