Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat, la Bechet, judetul Dolj, un program pilot de irigare prin picurare, cu independenta energetica. Programul se adreseaza culturilor de cate un hectar de legume si cartofi, pentru care se vor aloca 40 de milioane de euro. Peste 5.000 de fermieri vor beneficia.
Potrivit datelor prezentate de Daea, obiectivul acestui program este echilibrarea balantei comerciale cu legume si stabilizarea productiei interne de legume si cartofi, iar conditiile de amplasare sunt langa o sursa de apa, langa canale magistrale de irigatii sau sursa proprie de apa.
Prin acest program este achizitionat un kit modular de irigatii prin picurare, independent energetic, compus dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalatie de irigare prin picurare, comanda electronica pentru administrare automata, cu cantitati mici de apa distribuite uniform.
Pe langa kitul modular de irigatii prin picurare independent energetic pentru un hectar cultivat cu legume sau cartofi, a carui valoare este de circa 10.000 de euro, se achizitioneaza si un container cu temperatura constanta pentru depozitare temporara a productiei rezultate, care va fi valorificata ulterior prin contracte incheiate cu Casa Romana de Comert Agroalimentar Unirea SA.
Citeste si: AFP: scadere cu 79% a focarelor de pesta porcina din Europa
„Acest modul se compune din partea de irigare, iar in etapa a doua vom avea si modulul de preracire a produselor.
Practic, dupa recoltare, produsele vor ajunge intr-un loc unde temperatura va fi adusa la nivelul la care sa isi pastreze calitatea. (…)
Urmarim sa luam toti banii de la Uniunea Europeana, sa investim corect, sa-i ducem acolo unde putem sa avem un succes in productie si un castig in buzunarul fermierului si, nu in ultimul rand, sa ne asiguram consumul de legume si sa echilibram balanta comerciala, fiind un obiectiv statal pus in programul de guvernare pe care l-am autorizat prin decizia politica.
Aceste lucruri sunt foarte clare si trebuie urmarite cu atentie si puse in practica zi de zi si ceas de ceas”, a spus Petre Daea.
Ministrul Daea a prezentat la Bechet si partea practica de implementare a proiectului, cu sprijinul unui intreprinzator si al unui fermier, care are un modul de irigare cu consum scazut de apa si independenta energetica.
„Pe baza acestui concept, am proiectat drumul acesta al modulului de irigare pentru irigarea unui hectar prin picurare, cu independenta energetica si cu comanda de la distanta. Iata ca avem in acest moment piesele necesare aici, care asigura pe de o parte distributia apei, pe de alta parte asigura continuitatea in irigare, in asa fel incat la radacina plantei sa fie tot timpul apa. Programul acesta se refera la tineri, la tinerii fermieri.
Obiectivul nostru este sa ajunga la 5.000 de fermieri in Romania, deci 5.000 de hectare care trebuie sa fie irigate prin aceste masuri, in asa fel incat sa realizam cele 250.000 tone de legume si cartofi, atat de necesare pentru a echilibra consumul de legume in Romania”, a explicat Petre Daea.
Acesta a mai spus ca a lansat acest program la Bechet pentru ca este polul secetei din Romania, iar fara apa este imposibil sa se realizeze culturi.
Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat ca programul este binevenit pentru tinerii fermierii din judetul Dolj.
„Salut aceasta initiativa pentru tinerii fermieri. De cand s-a lansat acum ani buni programul pentru tinerii fermieri, a fost o masura pentru care doljeni au aplicat. Sunt zone in care noi, ca judet, suntem de referinta – atat pe zona culturilor de cereale, cat si ca zone legumicole: Desa, Ciuperceni, Teasc sau zona Dabuleni, Amarasti, Bechet.
Sunt zone cu productii atat de legume, cat si de pepeni sau cartofi, cu care suntem pe toate pietele din Romania.
Sunt convins ca aceasta initiativa va da rezultate bune, pentru ca 5.000 de tineri vor avea posibilitatea de avea o instalatie si cu fotovoltaic, si prin picurare, si cu temperatura controlata, dar si unde sa isi poata tine productia. Iar azi au venit aici legumicultori din toata zona care isi doresc sa isi poata iriga cultura si sa o tina intr-un container pana valorifica”, a spus presedintele Consiliului Judetean Dolj, Cosmin Vasile.
Presedintele CJ Dolj a subliniat ca in Dolj mai este nevoie de investitii pentru fermieri, in special pentru zona de depozitare legume-fructe.
„Daca ne uitam pe partea cerealiera, deja nu mai suntem doar un judet producator, cred ca suntem un judet exportator de cereale.
Pe partea de depozitare legume-fructe, CJ Dolj are anul acesta o initiativa in doua localitati, pentru doua zone de depozitare legume (incepem studiul de fezabilitate si proiectarea, poate chiar si partea de executie), iar pentru a treia localitate v-am prezentat initiativa si dumneavoastra ati imbratisat-o, cu o zona de depozitare mare, cu temperatura controlata in zona Dabuleni”, a aratat Cosmin Vasile.