In UE, numarul de focare de pesta porcina a inregistrat o “diminuare considerabila” in 2022, anunta EFSA. Totusi, agentia face apel la vigilenta.
Anul trecut, 374 de focare au fost descoperite in fermele de porci din UE, in scadere cu 79% comparativ cu 2021.
„Scaderea a fost una deosebit de importanta in Romania, Polonia si Bulgaria”, subliniaza EFSA intr-un raport publicat luni.
In pofida acestui recul, Romania este tara cea mai afectata de pesta porcina, cu 327 de focare, adica 87% din numarul total din UE, precizeaza EFSA.
Citeste si: Incep inscrierile pentru “Casa Verde Fotovoltaice”. Iata ce trebuie sa stii
In ceea ce priveste populatia de mistreti, numarul de cazuri de pesta porcina raportate in UE a scazut cu 40% in 2022 comparativ cu 2021.
„Este vorba de prima scadere a numarului de cazuri de pesta porcina africana la mistreti inregistrata de la debutul sau in 2014”, a subliniat EFSA.
„Chiar daca ultimul nostru raport arata semne incurajatoare ca eforturile destinate opririi raspandirii virusului ar putea sa dea roade, imaginea la nivelul UE nu este in niciun caz una universal pozitiva si trebuie sa ramanem vigilenti”, a declarat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url.
In total, pesta porcina africana a fost identificata in fermele de porci din opt tari UE: Germania, Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia.
De asemenea, situatia epidemiologica s-a deteriorat in 2022 in tarile vecine ale UE: Macedonia de Nord, Republica Moldova, Ucraina si Serbia, tara cea mai afectata tara non-UE, cu 107 din cele 159 de focare inregistrate in tarile vecine UE.
Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii dar este mortala pentru porci. Boala a aparut in Africa de unde s-a raspandit in Europa si Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci si a modificat industria globala a carnii de porc si a nutretului.