Iohannis la INDAGRA: fragmentarea proprietatii, una din problemele acute in agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prezent la editia de anul acesta a targului INDAGRA, presedintele Klaus Iohannis a laudat eforturile agricultorilor romani, insa nu a ezitat sa mentioneze si problema fragmentarii proprietatii: ,,La noi, fermele mici, cu suprafete sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente’’.

Presedintele a facut apoi o comparatie intre situatia din tara noastra si cea din tarile cu o agricultura net superioara, unde ,,fermele competitive au in general suprafete de peste 50 de hectare’’.  Iohannis si-a exprimat dorinta ca Guvernul sa incurajeze asocierea dintre fermierii mici si mijlocii, pentru a combate ,,capcana agriculturii la scara mica” dar si pentru a-i ajuta sa devina mai productivi.

Importanta accesului la finantare a fost de asemenea abordata, presedintele amintindu-le fermierilor ca pana in 2020, Romania poate beneficia de pana la 20 de miliarde de euro, prin Politica Agricola Comuna. Iohannis a subliniat cat de importanta este atragerea acestor fonduri, in conditiile in care ,,Romania nu ocupa tocmai un loc onorant in privinta capitalizarii exploatatilor agricole”.

Presedintele s-a adresat si ministrului Agriculturii Petre Daea, prezent de asemenea la eveniment, declarand ca ,,este esential ca Romania sa aiba o strategie a sa in ceea ce priveste viitorul Politicii Agricole Comune, mai ales in contextul Brexit-ului si al provocarilor existente la nivel european”.

Seful statului a salutat si obiectivul asumat de Ministerul Agriculturii pentru anul acesta, privind atragerea de 3,3 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura. ,,Va incurajez, domnule ministru, sa fiti in continuare determinat sa contribuiti la succesul agriculturii noastre”.

Platile in agricultura, extrem de importante

Normalizarea platilor in agricultura a fost de asemenea laudata de presedinte, iar acesta a amintit cat de important este ca fermierii sa primeasca la timp subventiile pentru o agricultura cat mai performanta: ,,Acest progres se vede in recoltele record obtinute in acest an la grau, secara, rapita, orz și floarea soarelui.’’

Prezent si el la targul INDAGRA 2017, ministrul Agriculturii Petre Daea a exemplificat situatia actuala a agriculturii romanesti si a mentionat ca in cadrul acestui targ va lansa campania ,,Alege Oaia”, campanie care doreste incurajarea romanilor de a consuma cat mai multa carne de oaie. Ministrul a declarat si ca va incepe sa atraga o mai mare forta de munca spre acest sector agricol.

Targul INDAGRA 2017 se desfasoara la ROMEXPO si poate fi vizitat pana pe 29 Octombrie. Evenimentul va gazdui peste 530 de companii cu profil agricol din 24 tari, care vor interactiona cu participantii si vor impartasii ultimele noutati din industrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE