Insecticidul care ar putea ajunge o solutie de viitor la problema neonicotinoidelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca in prezent utilizarea neonicotinoidelor in tratarea semintelor este permisa pentru circa trei luni, multi fermieri se plang ca astfel de derogari vin prea tarziu pentru a fi de un real folos. Mai mult decat atat, folosirea neonicotinoidelor este privita nu prea bine de apicultori, care atrag deseori atentia ca utilizarea lor are efecte nocive asupra familiilor de albine.

In acest context, companiile de profil incearca sa promoveze solutii alternative in ceea ce priveste combaterea daunatorilor la sol. Unul dintre ele a fost prezentat de curand de compania Syngenta. Este vorba despre Force 20 CS, un insecticid capabil de a elimina viermele sarma (Agriotes spp.), precum si alti daunatori din sol.

„In Romania, neonicotinoidele sunt dificil de inlocuit deoarece daunatorii specifici sunt greu de combatut cu un alt tip de produse. Cu toate acestea, incercam sa oferim fermierilor niste solutii de compromis sa le spunem, pentru a putea trata corect si eficient samintele impotriva daunatorilor. Unul dintre aceste produse este Force 20 CS. Acesta nu este un neonicotinoid, este sigur pentru samanta, iar ca eficacitate acesta actioneaza strict impotriva daunatorilor de sol, respectiv viermele sarma”, spune Daniel Sirbu, reprezentantul companiei Syngenta in Romania, in cadrul evenimentului Farm Progress organizat de Monsanto Romania.

Force 20 CS actioneaza prin contact, ingestie si vapori. Substanta activa, teflutrin, este o referinta in combaterea daunatorilor de sol. Aceasta difuzeaza de pe seminte in sol, formand o zona de protectie a palntei in calea daunatorilor (un fel de halou protector in jurul semintei). Astfel, daunatorii care ajung in zona de protectie, reprezentata de haloul de vapori, sunt distrusi sau indepartati. Semanatul la maxim 5 cm adancime permite haloului de insecticid sa acopere zona cea mai expusa atacului.

Viermii sarma sunt raspanditi pe scara larga in Romania, precum si in Europa. Aceste larve dauneaza culturilor agricole din cauza prezentei active in sol, fiind dificil de controlat fara un tratament adecvat al semintei.

Viermii sarma pot provoca daune de la semanat pana la stadiul de 7-8 frunze a culturii. Atacul timpuriu al daunatorilor ar putea cauza pierderi importante de plante, rezultand o reducere a productiei de pana la 40%.

Practica agricola din ultimii ani a contribuit la cresterea intenstitatii atacului daunatorilor de sol, cele mai frecvente cauze fiind: dezvoltarea rapida a noilor specii de viermi sarma, cu un ciclu de viata mult mai scurt (12-18 luni), rotatia deficiatara a culturilor, monocultura, lipsa tratamentului adecvat la samanta/insecticide de sol.

Evenimentului Farm Progress organizat de Monsanto Romania a fost organizat in doua locatii din tara (Slobozia si Carpinis), in perioada 26-28 august, reunind mii de fermieri interesati de noile tehnologii agricole utile imbunatatirii productivitatii si profitului fermei.

La Farm Progress Carpinis au fost prezentate solutiile inovatoare, printre care se numara noii hibrizi conventionali de porumb DEKALB cu utilizari specifice si diferite, care vor fi comercializati incepand cu anul 2016, tehnologii inovatoare de semanat, diferite scheme de densitati la hectar si variante de fertilizare, cat si informatii despre multiplicarea semintelor de porumb.

Farm Progress, eveniment cu traditie al companiei Monsanto, reuneste anual fermieri din toate zonele Romaniei si din tarile limitrofe pentru a le fi prezentate solutii tehnologice eficiente pentru cresterea randamentului la culturile de porumb. Evenimentul de la Carpinis s-a bucurat si de prezenta domnului Russell Nicely, Atasat regional pe probleme agricole al Ambasadei SUA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE