Noi hibrizi de porumb, rezistenti la seceta, urmeaza sa intre pe piata din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conditiile pedoclimatice dificile din ultimii ani ii determina pe fermierii romani sa ia in calcul si alte criterii in afara de potentialul de productie, atunci cand aleg un hibrid de porumb. De exemplu, agricultorii sunt interesati tot mai mult de rezistenta unui hibrid de porumb la seceta, precum si de capacitatea acestuia de a suporta diferite tehnologii de cultivare.

Echipa Monsanto testeaza in prezent 16 noi hibrizi de porumb care urmeaza sa intre pe piata romaneasca din 2016. Cel mai asteptat dintre ei este DKC 4555, remarcandu-se printr-o suportabilitatea foarte buna a densitatilor mari, o vigoarea buna la rasarire, precum si o toleranta mare la stresul hidric si termic, conform declaratiilor echipei Dekalb, prezenti la evenimentul Farm Progress organizat de Monsanto Romania.

Va prezentam cei mai noi hibrizi de porumb Dekalb, pregatiti pentru a intra pe piata de anul viitor:

Hibrid de porumb Dekalb DKC 3415

Acesta este primul hibrid sticlos, extra-timpuriu, aflat in cadrul portofoliului Dekalb, destinat in principal fermierilor care cultiva porumb pentru industria de morarit. Dintre avantajele acestui hibrid se pot mentiona productiile ridicate, vigoarea buna la rasarire, precum si viteza mare de pierdere a apei din bob.

Hibrid de porumb Dekalb DKC 4555

Un alt hibrid de porumb cu sanse mari de a intra pe piata chiar din acest an este si Dekalb DKC 4555, capabil de productii ridicate de pana la 17,3 tone pe hectar. Acest nou model de hibrid de porumb este asteptat sa inlocuiasca unul dintre cei mai ceruti hibrizi Monsanto pe grupa FAO 350, mai eaxct DEKALB DKC 4590. Dintre calitatile hibridului de porumb Dekalb DKC 4555 (timpuriu) se pot mentiona calitatea fitosanitara, suportabilitatea foarte buna a densitatilor mari, vigoarea buna la rasarire, precum si toleranta mare la stresul hidric si termic.

Hibrid de porumb Dekalb DKC 4541

Apartinand grupei de maturitate timpurie FAO 360, hibridul de porumb Dekalb DKC 4541 este recomanda fermierilor care tintesc productii mari. De exemplu, in cadrul testelor, acest hibrid a reusit sa ofere productii de circa 17 tone la hectar, in judetul Timis, sau de 16 tone la hectar in judetul Bihor. Hibridul de porumb Dekalb DKC 4541 este caracterizat de: toleranta mare la stresul hidric si termic, vigoare buna la rasarire, precum si o viteza mare de pierdere a apei.

Hibrid de porumb Dekalb DKC 4351

Hibridul de porumb Dekalb DKC 4351 se preteaza cel mai bine la semanatul mai devreme, avand o vigoare foarte buna la rasarire. De asemenea, hibridul are o inflorire timpurie, fapt ce il ajuta sa evite arsita din timpul polenizarii. Productiile pe care acest hibrid le-a inregistrat in Banat au atins pragul de 17 tone pe hectar.

Hibrid de porumb Dekalb DKC 4751

Hibrid de porumb semi-tardiv, Dekalb DKC 4751 se remarca prin faptul ca inflorirea, eliberarea polenului, precum si aparitia matasii se produc intr-un timp scurt. De asemenea, printre avantajele acestui hibrid se pot mentiona vigoarea buna la rasarire, suportabilitatea foarte buna la densitatile mari, precum si raspunsul bun la conditiile intensive de tehnologie. Hibridul de porumb Dekalb DKC 4751 a atins productii de pana la 17,7 tone pe hectar.

Hibrid de porumb Dekalb DKC 5031

Unul dintre cei mai asteptati hibizi noi de porumb este Dekalb DKC 5031, acesta evidentiindu-se prin stabilitate, precum si prin productii-record: 18,5 tone pe hectar. Totodata, acest hibrid are o vigoare buna la rasarire, o radacina si tulpine puternice, precum si o vigoare buna la rasarire. Hibridul de porumb Dekalb DKC 5031 urmeaza sa fie disponibil pe piata din Romania incepand cu 2016.

Hibrid de porumb Dekalb DKC 5141

Acest nou hibrid de porumb este destinat conditiilor intensive de cultivare, avand de asemenea un potential mare de productie. Mai mult decat atat, este caracterizat de o calitate fitosanitara inalta, precum si de o vigoare buna la rasarire.

Evenimentului Farm Progress organizat de Monsanto Romania a fost organizat in doua locatii din tara (Slobozia si Carpinis), in perioada 26-28 august, reunind mii de fermieri interesati de noile tehnologii agricole utile imbunatatirii productivitatii si profitului fermei.

La Farm Progress Carpinis au fost prezentate solutiile inovatoare, printre care se numara noii hibrizi conventionali de porumb DEKALB cu utilizari specifice si diferite, care vor fi comercializati incepand cu anul 2016, tehnologii inovatoare de semanat, diferite scheme de densitati la hectar si variante de fertilizare, cat si informatii despre multiplicarea semintelor de porumb.

Farm Progress, eveniment cu traditie al companiei Monsanto, reuneste anual fermieri din toate zonele Romaniei si din tarile limitrofe pentru a le fi prezentate solutii tehnologice eficiente pentru cresterea randamentului la culturile de porumb. Evenimentul de la Carpinis s-a bucurat si de prezenta domnului Russell Nicely, Atasat regional pe probleme agricole al Ambasadei SUA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE