INS: painea, alimentul cel mai popular in Romania. Consumul de carne ramane scazut

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2021, painea si produsele de panificatie au reprezentat alimente de baza in Romania. Consumul mediu lunar a fost de 7,38 kg/persoana, fata de 7,60 kg pe persoana in anul anterior. Consumul de carne a crescut si el, ajungand la o medie lunara de 3,88 kg/persoana, insa acesta a fost la un nivel scazut, comparativ cu media statelor dezvoltate, se arata intr-o analiza INS.

“Diferente semnificative se constata intre gospodariile care au in componenta un numar diferit de persoane.

Gospodariile formate dintr-o singura persoana au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoana lunar carne proaspata si respectiv 7,69 kg/persoana lunar carne proaspata si preparate din carne)”, subliniaza INS.

Consumul de lapte a fost, in anul 2021, in medie, lunar, de 5,45 litri/persoana (5,33 litri/persoana in 2020).

Nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (5,81 litri/persoana in 2020 si 5,95 litri/persoana in 2021), iar cel mai scazut in cele de someri (4,58 litri/persoana in 2020 si 4,03 litri/persoana in 2021).

Citeste si: Fonduri europene 2022: 100.000 de euro pentru grupurile de producatori

Intre gospodariile din mediul rural (5,445 litri/persoana) si cele din mediul urban (5,448 litri/persoana) s-a inregistrat un decalaj lunar foarte mic de 0,003 litri/persoana.

Cel mai mare consum de lapte s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (7,50 litri/persoana lunar).

Aceasta se explica si prin faptul ca in cele mai multe cazuri in gospodariile formate dintr-o singura persoana predomina persoanele varstnice, mentioneaza INS.

Consumul de branzeturi si smantana a fost mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,77 kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,25 kg/persoana).

Nivelul consumului de branzeturi si smantana este diferentiat mai mult in functie de numarul persoanelor din gospodarie, cel mai inalt inregistrandu-se la gospodariile formate dintr-o singura persoana (2,40 kg/persoana).

Cartoful a fost un aliment consumat in cantitati relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii.

Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2021, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kg.

Pensionarii a depasit acest nivel cu un consum de 3,26 kg, consumul cel mai scazut inregistrandu-se in gospodariile de salariati.

Consumul de legume si conserve din legume a fost, anul trecut, de 8,46 kg, in medie lunar pe o persoana, in crestere fata de anul anterior cu 0,46 kg/persoana.

Consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (12,89 kg/persoana) si in gospodariile fara copii (9,97 kg/persoana), iar cel mai mic in gospodariile cu 4 si mai multi copii (5,66 kg/persoana) si, respectiv, in cele compuse din 6 si mai multe persoane (6,27 kg/persoana).

In ceea ce priveste consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scazut pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,29 kg in anul 2021 si 4,06 kg in 2020.

Diferentieri semnificative s-au constatat intre gospodariile grupate dupa marimea acestora, in gospodariile formate dintr-o singura persoana consumandu-se 6,40 kg/persoana (6,08 kg/persoana in 2020) fructe lunar, mai mult decat dublu fata de consumul mediu al gospodariilor de 6 si mai multe persoane 2,84 kg/persoana in 2021 si 2,64 kg/persoana in 2020, conform datelor INS.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE