In 2021, painea si produsele de panificatie au reprezentat alimente de baza in Romania. Consumul mediu lunar a fost de 7,38 kg/persoana, fata de 7,60 kg pe persoana in anul anterior. Consumul de carne a crescut si el, ajungand la o medie lunara de 3,88 kg/persoana, insa acesta a fost la un nivel scazut, comparativ cu media statelor dezvoltate, se arata intr-o analiza INS.
„Diferente semnificative se constata intre gospodariile care au in componenta un numar diferit de persoane.
Gospodariile formate dintr-o singura persoana au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoana lunar carne proaspata si respectiv 7,69 kg/persoana lunar carne proaspata si preparate din carne)”, subliniaza INS.
Consumul de lapte a fost, in anul 2021, in medie, lunar, de 5,45 litri/persoana (5,33 litri/persoana in 2020).
Nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (5,81 litri/persoana in 2020 si 5,95 litri/persoana in 2021), iar cel mai scazut in cele de someri (4,58 litri/persoana in 2020 si 4,03 litri/persoana in 2021).
Citeste si: Fonduri europene 2022: 100.000 de euro pentru grupurile de producatori
Intre gospodariile din mediul rural (5,445 litri/persoana) si cele din mediul urban (5,448 litri/persoana) s-a inregistrat un decalaj lunar foarte mic de 0,003 litri/persoana.
Cel mai mare consum de lapte s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (7,50 litri/persoana lunar).
Aceasta se explica si prin faptul ca in cele mai multe cazuri in gospodariile formate dintr-o singura persoana predomina persoanele varstnice, mentioneaza INS.
Consumul de branzeturi si smantana a fost mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,77 kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,25 kg/persoana).
Nivelul consumului de branzeturi si smantana este diferentiat mai mult in functie de numarul persoanelor din gospodarie, cel mai inalt inregistrandu-se la gospodariile formate dintr-o singura persoana (2,40 kg/persoana).
Cartoful a fost un aliment consumat in cantitati relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii.
Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2021, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kg.
Pensionarii a depasit acest nivel cu un consum de 3,26 kg, consumul cel mai scazut inregistrandu-se in gospodariile de salariati.
Consumul de legume si conserve din legume a fost, anul trecut, de 8,46 kg, in medie lunar pe o persoana, in crestere fata de anul anterior cu 0,46 kg/persoana.
Consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (12,89 kg/persoana) si in gospodariile fara copii (9,97 kg/persoana), iar cel mai mic in gospodariile cu 4 si mai multi copii (5,66 kg/persoana) si, respectiv, in cele compuse din 6 si mai multe persoane (6,27 kg/persoana).
In ceea ce priveste consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scazut pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,29 kg in anul 2021 si 4,06 kg in 2020.
Diferentieri semnificative s-au constatat intre gospodariile grupate dupa marimea acestora, in gospodariile formate dintr-o singura persoana consumandu-se 6,40 kg/persoana (6,08 kg/persoana in 2020) fructe lunar, mai mult decat dublu fata de consumul mediu al gospodariilor de 6 si mai multe persoane 2,84 kg/persoana in 2021 si 2,64 kg/persoana in 2020, conform datelor INS.