Fonduri europene 2022: 100.000 de euro pentru grupurile de producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2022: ghidul solicitantului pentru infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol prin submasura 9.1 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 a fost publicat pe pagina de internet AFIR, pentru pregatirea proiectelor care vor fi depuse in cadrul sesiunii de primire a cererilor de finantare din acest an.

Sprijinul public nerambursabil acordat prin submasura 9.1 este 100%, insa nu poate sa depaseasca 10% din valoarea productiei comercializate in primii cinci ani de la recunoastere respectivului grup.

De asemenea, prin aceasta linie de finantare grupurile de producatori pot primi finantare de pana la 100.000 euro/ an. Sprijinul este forfetar, degresiv si platit in transe anuale, fiind acordat in baza unui plan de afaceri necesare pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioada care nu poate depasi 5 ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.

Dintre principalele modificari cuprinse in versiunea finala a Ghidului solicitantului, amintim: actualizarea punctajelor aferente criteriilor de selectie, eliminarea obligativitatii prezentarii de catre solicitant a certificatului de inregistrare (verificarea fiind facuta de AFIR in ONRC), posibilitatea ca termenul de plata pentru grupurile de producatori recunoscute in anii 2021 si 2022 sa depaseasca data de 31.12.2025, precum si alte clarificari.

Citeste si: Producatorii de zahar anunta noi scumpiri. Romania importa zahar de sute de milioane de euro

Sprijinul financiar acordat prin PNDR 2020 in cadrul submasurii 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol” sustine infiintarea si functionarea administrativa a grupurilor de producatori, astfel incat sa se poata asigura valorificarea in comun a produselor agricole ale membrilor, dar si integrarea pe piata a producatorilor primari prin adaptarea productiei acestora la cerintele pietei si comercializarea in comun a productiei lor.

De asemenea, fondurile care vor fi disponibile pentru fermieri prin aceasta submasura pot fi utilizate pentru a asigura imbunatatirea performantelor generale si cresterea veniturilor generate de exploatatiile agricole si pentru crearea si promovarea lanturilor scurte de aprovizionare.

Solicitantii eligibili pentru sprijinul acordat prin submasura 9.1 sunt Grupurile de producatori din sectorul agricol, care sunt recunoscute oficial de catre MADR inainte de solicitarea sprijinului, conform legislatiei nationale in vigoare (Ordonanta Guvernului nr. 37/2005, cu modificarile si completarile ulterioare).

Ghidul solicitantului si anexele aferente pot fi consultate gratuit pe site-ul AFIR, la Investitii PNDR, in pagina dedicata submasurii 9.1 (click pentru acces direct).

Sprijinul este degresiv avand in vedere ca procentul din valoarea productiei comercializate scade treptat, in fiecare an, incepand cu 10% in primul an, continuand cu 8%, 6%, 5%, pana la 4%, in ultimul an.

31 decembrie 2025 este termenul final de realizare a platilor catre beneficiari in cadrul acestei programari financiare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE