Zahărul ieftin din import taie veniturile cultivatorilor de sfeclă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Românii cumpărau cel mai scump zahăr din regiune în vara anului trecut, potrivit statisticilor. Astăzi, prețurile sunt la jumătate, iar cultivatorii de sfeclă se tem că vor fi nevoiți să își dea marfa pe nimic numai ca să nu o arunce.

Una dintre cauzele situației actuale o reprezintă importurile masive de zahăr, astfel că zahărul se vinde chiar și la un preț mai mic decât cel de producție.

„Problema nu este la fabricile de zahăr de la noi, problema este la importuri, căci nu e normal să se vândă zahărul sub prețul de producție al sfeclei. Există instituții care ar trebuie să vadă aceste fenomene”, spune un cultivator din Brașov.

Totodată, prețul zahărului la nivel internațional a scăzut săptămâna trecută de la 759 de dolari pe tonă la 694 de dolari pe tonă. Unul dintre factorii care au contribuit la această scădere sunt estimările pozitive cu privire la creșterea producției, mai ales în Brazilia, unul dintre liderii pieței mondiale.

Și cultivatorii români se așteaptă la o producție bună în 2014. Anul trecut, cu o producție medie de 35,1 tone de sfeclă de zahăr la hectar, țara noastră se clasa pe ultimul loc în rândul statelor europene. Comparativ cu 2012, an în care recoltele au fost arse de secetă, producția medie la hectar a crescut în 2013 cu 32%, de la 26,59 tone/hectar. Față de media ultimilor cinci ani, producția medie la hectar în 2013 a înregistrat o creștere de doar 1,2%.

De la aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, cea mai bună recoltă de sfeclă de zahăr a fost înregistrată în 2009, când producția medie a fost de 38,296 tone/hectar, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

În 2013, media europeană este de 69,75 de tone de sfeclă de zahăr/hectar. Trebuie precizat că producția medie la hectar este influențată de cantitatea de îngrășăminte folosită, precum și de perioada de vegetație.

Pe primul loc în topul producătorilor se clasează Spania, cu o producție medie de 93,46 tone la hectar. Pe poziția secundă se plasează Franța, cu o producție medie la hectar de 87,35 de tone, urmată de Belgia (77,13 tone/hectar) și Olanda (76,7 tone/hectar).

Vecinii unguri se plasează înaintea cultivatorilor români de sfeclă de zahăr, cu o producție medie la hectar de 52,86 de tone.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE