Plata medie pe fermă la nivel european a fost de 5.628 de euro în 2013, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
În doar 7 state membre, respectiv Bulgaria, Cehia, Germania, Danemarca, Franța, Slovacia și Marea Britanie, mai mult de 1% din beneficiarii subventiilor au primit mai mult de 100.000 de euro, potrivit unui nou raport cu privire la plățile directe pentru producătorii agricoli, efectuate din bugetul european, realizat de Comisia Europeană. Potrivit documentului, mai mult de jumătate din beneficiari din țări ca România, Bulgaria, Cipru, Estonia, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Malta sau Slovenia au încasat plăți directe medii mai mici de 1.250 de euro.
În anul fiscal 2013, plățile directe pentru fermieri s-au ridicat la 41,7 miliarde de euro, reprezentând 71% din bugetul Politicii Agricole Comune (PAC). 93% din plăți au fost plăți cuplate. Cheltuielile legate de subventionarea fermierilor au crescut în perioada 2012-2013 cu aproape 2% (peste 778 milioane de euro).
De asemenea, numărul beneficiarilor plăților directe s-a redus cu 4% în România și Bulgaria, în perioada 2008-2013. La nivelul României și Bulgariei, circa 88% din beneficiari au cumulat 20% din totalul subventiilor, fapt care, potrivit documentului citat, arată fragmentarea terenurilor și subliniază necesitatea comasării acestora și, implicit, creșterea suprafețelor exploatate pe fermă și reducerea numărului de exploatații. Însă, același raport subliniază că fermele mari au avut mai mult de suferit de pe urma șocurilor din piață, apărute ca urmare a crizei financiare, comparativ cu fermele mici și medii, care s-au adaptat mai bine acestor schimbări.
Plata pe fermă impune necesitatea cadastrării și intabulării terenurilor agricole
Fermierii români trebuie să se pregătească și pentru modificările din legislația europeană. Astfel, din 2020, se va trece la plata unică pe fermă, ceea ce înseamnă că plata subventiei pe suprafata (SAPS) și a subventiei pentru animale se va face într-o singură tranșă, pe exploatație și nu pe suprafață sau număr de animale, așa cum este în prezent. De aceea, este necesară cadastrarea și intabularea terenurilor agricole, astfel încât să nu se ajungă în situația în care fermierii să fie scoși de pe lista celor care primesc subventii.
Astăzi, dacă doi fermieri declară la APIA că exploatează același hectar de teren agricol, adică suprafața respectivă se suprapune, nici unul nu primește subvenția pe suprafață pentru acel hectar, până nu se clarifică situația juridică a terenului în cauză, dar primesc subventia pentru celelalte suprafețe pe care le lucrează. După ce se va trece la plata pe fermă, dacă apar suprapuneri, nu se va face plata pentru niciunul dintre fermieri, pe întreaga exploatație, însemnând că aceștia vor pierde și subventia pe suprafață și plățile pentru animale.