Gripa aviara intr-o ferma cu peste 73.000 de pasari. Ce se va intampla cu gainile?

Facebook
Twitter

Intr-o exploatatie comerciala de gaini ouatoare, cu 73.583 de capete, din localitatea Piscani, judetul Olt, a fost depistata gripa aviara H5N1, anunta ANSVSA.

„Imediat de la anuntarea suspiciunii, a fost activata Unitatea Operationala Locala din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt, care a intreprins primele masuri pentru izolarea focarului.

Pentru implementarea planului de masuri a fost informata Institutia Prefectului Olt si a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, care a adoptat masuri pentru combaterea si stingerea focarului de gripa aviara”, afirma reprezentantii ANSVSA.

Citeste si: Crescatorii de porci si de pasari ar putea primi un sprijin de 56 de milioane de euro

Conform procedurilor, pasarile vor fi eliminate din focar, cadavrele vor fost ecarisate impreuna cu resturile de furaje si asternuturile contaminate. Dupa indepartarea cadavrelor si a deseurilor, se va proceda la efectuarea dezinfectiei.

In jurul focarului s-au delimitat zonele de protectie (3 km) si de supraveghere (10 km) si s-au luat masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor si mijloacelor de transport. Pasarile din zonele supuse restrictiilor sunt monitorizate permanent, iar in cazul celor salbatice s-a apelat si la ajutorul asociatiei de vanatori pentru a supraveghea zona.

Zona de protectie (3 km) cuprinde localitatile Scornicesti, Mogosesti, Piscani, Jitaru si Fondul cinegetic 8 Scornicesti, iar zona de supraveghere (10 km) cuprinde localitatile: Constantinesti, Scornicesti, Rusciori, Teius, Suica, Margineni Slobozia, Chiteasca, Bircii, Baltati, Mihailesti Popesti, Negreni, Potcoava Falcoeni, Optasi-Magura, Tatulesti, Priseaca, Oporelu si trei exploatatii comerciale de suine. Tot in acest areal intra si fondurile cinegetice 10 Optasi, 11 Potcoava, 7 Priseaca, 6 Oporelu, 9 Tatulesti.

Potrivit ANSVSA, in judetul Olt sunt noua exploatatii comerciale de gaini ouatoare, sase exploatatii comerciale de pasari de carne si doua exploatatii comerciale de prepelite. Unitatile au fost notificate si verificate in vederea respectarii masurilor de biosecuritate.

Pasarile din zonele supuse restrictiilor sunt monitorizate permanent si ancheta epidemiologica este in desfasurare.

„Pentru asigurarea sanatatii publice, toate efectivele de pasari au fost si sunt supuse programelor nationale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviara, astfel incat pe piata din Romania sa ajunga produse si subroduse obtinute doar de la animale sanatoase”, au transmis reprezentantii Autoritatii, intr-un comunicat.

ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din industria avicola si al cetatenilor in aplicarea masurilor de biosecuritate, anuntarea imediata a serviciilor veterinare despre mortalitatile la pasari si respectarea tuturor masurilor dispuse de autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul tarii noastre.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE